Poliisisaattueessa ambulanssilla keskussairaalaan.

Elämäntapamuutos
24.07.2018
Kaupallinen yhteistyö: Jounin Kauppa

Ne jotka ovat seuranneet minun Facebook sivujani tai tätä blogia tietävät että olen kärsinyt viimeaikoina aika paljon uniongelmista. Uniongelmat ovat tulleet pääasiassa stressistä ja siitä kun pää käy niin kierroksilla, ettei se anna minulle hetken rauhaa. Tällainen voi kuulostaa ihan hauskalta mutta kun unet loppuvat ja et saa kunnolla nukuttua kuukausiin niin soppa on valmis. Sitä ei psyyke kestä.

Oltiin pariviikkoa sitten Amerikassa kuvaamassa meidän uutta sarjaa ja myös koitettiin siinä samalla lomailla. Reissu oli todella intensiivinen, koska meidän koko uusioperhe oli mukana ja tietty se asettaa aina omanlaisensa rajoitukset myös lomailuun. Los Angelesissa kello on 10h meidän aikaa jäljessä ja vaikka paluumatka Suomeen meni todella sujuvasti niin paluumatka Suomeen kesti melkein vuorokauden. Sinä aikana en nukkunut yhtään. Unettomuus jatkui kotona ja mulla alkoi väsymys painamaan taas siinämäärin päätään että halusin vain päässä unten maille ja sammuttaa ajatuksen juoksun. Ajattelin että viina vanhin voitehista voisi auttaa tässä tapauksessa ja raapasin tukevan humalan. Edes humalatila ei rauhoittanut mieltä vaan sekamelska päässä jatkui ja onneton olotila vain jatkoi kasvamistaan. En tiedä miksi näin taas tein mutta otin siihen sekaan Stella merkkisen unilääkkeen ja ajattelin painuvani pehkuihin. Jostain kumman syystä elämä viskoo kaikenlaisia kapuloita rattaisiin ja niin kävi nytkin.

Napin ottamisen jälkeen kaikki muuttui. Jostain kumman syystä en nukahtanut vaan aloin häröileen kaikenlaista. Minulta katkesi siinä samassa filmi. Olin lähtenyt siinä kunnossa viereiseen ravintolaan kaljalle ja olin siellä sekoillut. Käyttäydyin todella aggressiivisesti, sekavaisesti ja muutenkin epäsoveliaasti. Tämän sekoilun takia sieltä soitettiin kotia ja vaimoni joutui minut hakemaan kotia. Minun tilasta hätääntyneenä vaimoni soitti paikalle ambulanssin. En kuitenkaan suostunut heidän kanssaan yhteistyöhön vaan minun sekoiluni jatkui. Käyttäytymiseni takia paikalle hälyytettiin myös poliisi koska tilani oli myös minulle hengenvaarallinen. Loppujen lopuksi rauhoituin hiukan, koska paikalle tuli lapsuuden ystäväni joka on ensihoitaja. He saivat sitten otettua sykkeen joka oli levossa 250. Tilanne vaati sairaalahoitoa. Minut nakattiin lepositeisiin ambulanssin perälle ja kuskattiin poliisisaattuessa Rovaniemen keskussairaalaan. Siellä minulle annettiin hiilitabletteja ja otettiin kokeita. Kello oli tuossa vaiheessa noin kolmen kantturoilla. Heräsin sairaalasta seitsemän aikaan ja vetasin remmit irti kehostani, kävelin ulos ja hyppäsin taksiin ja sillä kotia.

Kotona sitten oli todella murtunut vaimoni joka kertoi mitä oli tapahtunut. Minulla itsellä ei ollut mitään muistikuvaa tapahtumista ja se oli mulle todella musertava hetki. Ei pelkästään sen takia että tällainen tapahtuma oli käynyt vaan sen takia että tämä ei ollut ensimmäinen kerta ja en tunnistanut käyttäytymistä itsestäni. Ihan kuin olisin kuunnellut jotain kauhuohjelman käsikirjoitusta, jota tähdittää maailman mielenvikaisin ihminen. Se en ollut minä. Päivä meni asiaa läpikäydessä ja tilanne oli täysin selvä. Multa lähtee kaikki jos näin homma jatkuu. Perhe, lapset, terveys ja lopuksi henki.

Koska tämä ei ollut minulle ensimmäinen kerta ja tiedän etten lääkkeitä ja viinaa sekoita yhteen päihtymistarkoituksessa vaan siinä toivossa että saan pään hiljaiseksi tai nukuttua niin tätä tilannettä lähdettiin perkaamaan sitä kautta. Kun mietin historiaani kauas taakse niin tämä minun ylivilkkaus on saattanut minut aiemminkin vastaaviin tilanteisiin ja ongelmiin. Koulumenestykseni on ollut huonoa, olen kiusannut ja ollut aina hiukan muissa maailmoissa! Mistä tämä johtuu?! Tämä tapahtumaketju sai minut tajuamaan että tarvitsen apua. Varasin Tampereelta psykiatrilta ajan jonka onneksi sain hyvin pian.

Matkustin takaisin Tampereelle ja seuraavana päivänä oli psykiatria aika. Sattui hyvä tuuri että en ollut täysin tuntematon hänelle, koska oli seurannut tarinaani julkisuuden kautta. Hänelle ei tullut ollenkaan yllätyksenä asiat mitä hänelle kerroin ja mitä olen elämäni varrella kokenut. Hänellä oli vahva tunne että kaiken takana on paljon hoitamattomia, käsittelemättömiä asioita ja tottakai tiukka työputki mikä on aiheuttanut väsymyksen. Mutta suurin syy mikä tässä kaikessa on takana että miksi minun mieli on niin vilkas on ADHd. Se pitäisi tutkia! Kuin luojan lykyssä naapurihuoneen lääkäri lupasi ottaa minut vastaan ylimääräisenä päivän päätteeksi ja hänen kanssaan keskusteltiin tilanteesta. Hän ei tietenkään voi diagnoosia noin nopea juttelun jälkeen antaa ja tarvitsisi lähipiiriltäni enemmän tietoa minun historiasta ja nykyisestä käyttäytymisestä. Sen jälkeen voitaisiin kokeilla lääkitystä jos tilanne näyttää siltä. Tässä kohtaa mie koen olevani valmis mihin tahansa. Haluaisin pysytä lukemaan kirjan, haluaisin pystyä makaamaan vaikka aurinkotuolissa 15 minuuttia ilman että ahdistun, haluaisin olla hetken ilman että mieleni höpöttää minulle koko ajan jotain höpinää. Lääkäriltä sain nipun kysymyksiä, lähetteen labraan missä mitataan sydänfilmit sun muut että kestääkö kroppa AdHd lääkitystä. Uusi aika varattiin seuraavalle viikolle.

Oli todella pitkät viisi päivää odottaa uutta vastaanotto aikaa. Olen ollut todella kireänä ja olen unohdellut asioita koko ajan. Joka päivä olen rukoillut että löytäisin helpotusta tähän olotilaani. Sitä on vaikea sanoin kuvailla miltä tämmöinen hyperaktiivisuus tuntuu. Se on todella raskasta kun se ei lopu halutessaan. Se mikä tässä tilassa on hauskaa niin tämä tila on myös antanut minulle paljon! Olen paljon tehnyt asioita ja keksinyt melkoisia juttuja tämän mielen aktiivisuuden kanssa. Uskon että telkkarit, kaupat sun muut olisi jäänyt tekemättä mikäli tätä olotilaa ei olisi ollut. Eli toisin sanoen tämä minun mieleni on minulle siunaus mutta samalla kirous.

Eilen kävin lääkärillä ja vastaanotto aika meni mukavasti. Käytiin minun historiaa läpi ja vaimoni oli siellä mukana kertomassa oman näkemyksen minun käyttäytymisestäni. Loppu tulemana oli diagnoosi joka viittaa voimakkaasti AdHd sairauteen. Tätähän ei pysty oikein millään verikokeilla tai mittareilla 100% varmuudella todentamaan. Viitteet on kuitenkin sen verran vahvat että puoltavat AdHd lääkityksen kokeilua. Riskinä näissä lääkkeissä on se että jos sairautta ei löydy niin ne voivat nostaa verenpainetta, lisätä kiihtyneisyyttä ja aktiivisuutta entisestään koska ne ovat amfetamiinipohjaisia. Kuulostaa todella hurjalta mutta olen nyt yli 30 v kärsinyt näistä olotiloistani niin halusin kokeilla näitä lääkkeitä.

Tänä aamuna mittasin verenpaineen lääkärin ohjeiden mukaan. Koje näytti 124/78 painetta ja syke oli 76. Tämän jälkeen otin yhden AdHd lääkkeen ja jäin odottamaan vaikutuksia. Mikäli hyperaktiivisuus lisääntyy niin se luultavasti tarkoittaa että tämä lääke ei ole hyväksi mulle. Reilun tunnin kuluttua mittasin paineet uudestaan ja mittari näytti 102/67 ja syke 69. Olotilani oli todella rauhallinen ja kohtuullisen stressitön. Todella jännä fiilis. Menin makoilemaan terassituoliin ja fiilistelin oloani. Vaimonikin kyseli vointia ja täytyy ihan rehellisesti sanoa että mulle tuli parempi olo.

Toki matka on ihan lähtöviivoilla mutta vahvasti näyttää että minulla on nyt virallisesti AdHd ja se tarkoittaa että voin opetella elämään sen kanssa. Niin hyvien kuin huonojen puolien kanssaan. Olotilani on todella luottavainen tulevaan ja haluan löytää ratkaisun kaikkiin näihin käytösvikoihini mitkä ovat minulle tuoneet ongelmia elämäni varrella.

Vaikka hullulta tuntuu tämä sanoa niin se reilu viikko sitten tapahtunut sekoilu saattoi olla minulle parasta mitä minulle on ikinä tapahtunut, koska ilman sitä en olisi apua hakenut enkä olisi saanut tätä hoitoprosessia alkuun. Lainaan vielä tähän loppuun psykiatrin sanoja. AdHd ei ole pelkästään huono juttu ihmiselle. ”AdHd ihmiset ovat tuoneet ihmiskunnan ulos luolista”. Minun täytyy vain oppia nyt elämään tämän kanssa ja löytää parhaat puolet tästäkin tilasta.

Joka tapauksessa haluan vielä tähän loppuun lisätä, että pyydän anteeksi lähipiiriltäni ja ihmisiltä joita olen elämäni varrella käyttäytymiselläni loukannut. Anteeksi vilpittömästi.

Nyt on minun aika kuntouttaa itseni. Tiedän että vastaavassa tilanteessa on paljon minun kaltaisia. Kannattaa jutella ammatti ihmiselle ennen kuin sattuu jotain. Kaikkea ei tarvitse tehdä vaikeimman kautta.

 

Terveisin

Sampo

 • Riina

  💕💌

 • Marko Uskelin

  Kaikkea hyvää sulle kuntoutuksen tiellä. Kaikkea sitä sattuu kun kaikkea touhuu. Ehkä hyvä herätys tämä 🙂

 • Maire Huovinen

  Sampo kiitos kirjoituksestasi. Olet upea ihana ihminen sekä aito ja rehellinen. Arvostan suuresti sinua ja toivon oikein hyvää jatkoa sinulle ja perheellesi.

 • Adhd-aikuinen

  Johtuuko julkisuudesta vai mistä, mutta kovin helposti sait diagnoosin. O_O Itse kävin kaikki scid 1 ja 2 testit ja siihen päälle adhd testin. Kävin myös labrassa ja sydänfilmissä. Psykhoitaja soitti vanhemmat läpi, tämän jälkeen lähti paikalliselle lääkärille testien tulokset ja laittoi sen jälkeen erikoistuneelle ajan. Tässä kaikessa kesti yli puoli vuotta, ennen kun sain diagnoosin! Vaikka kuinka olen yli 10v käynyt psykiatrisella sairaanhoitajalla ja heillä on musta tietoa pienen kirjan verran niin silti. Ja sinä saat reilussa viikossa koko paketin kasaan. Kuulostaa hyvin kummalliselta. Pääasia kyllä, jos saat apua, mutta onpa ollut melkonen tahti diagnoosiin..

  • sampokaulanen

   Hei!
   Kuten sanoin, epäily diagnoosi on AdHd. Ei sitä kait pysty noin vain sanomaan 100% et on. Mie menin yksityiselle ja luojan lykyssä sain rattaat pyöriin nopeasti. Toki tässä on toistakymmentä vuotta laukottu vaikka millä lekureilla ennen tätä.. että kyllä tätä historiaa piisaa…

 • cira korhonen

  Ihanan rehellinen kirjoitus! Tsemppiä jatkoon sinulle ja perheellesi <3

 • Raisa

  Voimia hirmuisesti sulle,ja koko perheelle,ja lähipiirillesi,tähän prosessiin,joka luultavasti tulee olemaan kuin elämä itsessään;pitkä ja kivinen tie,ylä-ja alamäkineen,mutta jolla toivon mukaan on myös tooooooosi pitkiä tasaisia pätkiä. ❤

 • Hannu

  Todella avoin tilitys.
  Tsemppiä Sampo!👍

 • Irma Takalo

  Tsemppiä ja toipumista sinulle (y) Olet kuitenkin hyväsydäminen ja tehnyt niin paljon kauppasi henkilökunnan hyväksi <3 Olet tuonut tunnetuksi Äkäslompolon, joka on niin kaukana täällä Lapissa. Voit myös olla ylpeä saavutuksistasi. Kaikkea hyvää sinulle ja voimia, sairautesi ei ole omaa syytäsi, me saamme syntymässä jo elämän eväät <3

 • Heidi Rautapalo

  Onko koskaan tutkittu ettei oo kaksisuuntainen? Mä jotenkin aina löydän niin itseni näistä sun törttöilyistä ja muista.. Olin itse samanlainen.

 • Jami

  Hienosti laitettu. Toivotaan että lääkkeet auttavat ja tietysti myös se, että kun tiedät mistä olo johtuu niin opit sitä käsittelemään itsekin paremmin ja olo paranee sitäkin kautta.
  Lääkkeiden kanssa vain ajatus mukana, ettei kaikkea vain valmenneta ja tehdä sinusta kävelevää zombieta.
  Hitosti tsemppiä ja ympärille voimia vaikeilla kohdilla.👍

 • Anneli Kärkkänen

  Onnea Sampo elämäsi polulle
  Kyllä sä avun saat olet mahtava ja rehellinen mies😍

 • Merja Sahala

  Hienoa. Ei tämä sinusta huononpaan tee. Ihmisenä. Ne rakkaat huolestuvat ja näkevät paremmin. Se on rajallinen tuo ihmisen jaksaminen. Eri asioiden takia pitkät unettomat jaksot olen myös läpikäynyt. Myös sen sekoilun
  Ihminen ei ole kone

 • T

  Älä puhu sairaudesta. Adhd on piirre. Joillain enemmän kuin toisella! Toisella ylivilkkautta toisella ei. Toiset pärjää ilman lääkettä, toiset ei.
  T. 2 adhd-pojan piirteinen äiti

 • kittilän pölkky

  kauanpa siinä meni toivottavasti nuoruuden typeryydet jää taakse

 • Esa

  Moi Sampo. Minullakin on ollut paljon uniongelmia vuosien aikana. Ne vaan paheni ja paheni, kun en osannut antaa periksi. Lopulta sain nukuttua n.1 h vuorokaudessa jos sitäkään. Sitten yhtenä päivänä tuli töissä ollessani täydellinen romahdus jonka jälkeen älysin antaa periksi ja hakea apua. Olin yli vuoden saikulla ennen kuin kaikkien lääkekokeilujen jälkeen pystyin taas nukkuun joten kuten. Nyt n.3:n vuoden jälkeen tarviin edelleenkin Ketipinor pillerin iltaisin jotta saan nukuttua. Mutta nyt muuten menee jo ihan hyvin.

 • Kati

  Sampo tsempit!
  Adhd ei ole vain vastus vaan tosiaan oikeissa valjaissa vahvuus! Lue Mervi Juusolan adhd ja asberger vahvuuksina.
  Lisäksi ala syödä EPA kalaöljyä . Saat paljon tietoa tästä netistä. Hienoa kun kerroit ja uskon että kun olet auttanut ihmisiä avoimuudella niin tästä tulee siunaus. Voimia

 • Johanna Pehkonen

  Tsemppiä Sampo sinulle ja perheellesi ❤️

 • Riitta Mäkinen

  Kiitos Sampo avoimuudestasi.En kuitenkaan luokittelisi AdHd;tä sairaudeksi vaan kyseessä on aivojen neurologinen häiriö.Mutta tiedän että sen kanssa oppii elämään ja kun löytyy oikea lääkitys niin on helpompaa.Tsemppiä sinulle ja voimia perheellesi.

 • Eveliina Johansson-Kivioja

  Hei! Kannustan sinua ehdottomasti kääntymään myös vertaistuen puoleen. Vertaistuki auttaa näkemään itseä vielä ihan uudella tavalla ja saa paljon sellaista tietoa mitä ammattilaisetkaan ei ehkä huomaa kertoa. Se on todella vapauttavaa puhua ihmisten kanssa jotka puolesta sanasta ymmärtää ja tietää mistä puhut. Lapissa on oma ADHD yhdistys, jonka löydät esimerkiksi facebookista.

 • Kikka

  Hyvä et sait avun itsellesi ja selvyyden mistä tämä kaikki johtuu. ❤

 • Jouni

  Cannabis hoitaisi myös tämän diagnoosin/sairauden ja se on 100% luonnontuote, toisinkuin amfetamiinipohjainen lääke, jolla saattaa olla muita ei-toivottuja sivu- ja/tai jälkivaikutuksia.
  Suomessa monet käyttävät Cannabista juurikin ADHD ja univaikeuksien hoitoon. Ja sitähän ei ole pakko polttaa, sitä vois myös syödä esim. muffinssien tai keksien muodossa, jolloin ei aiheudu savu- eikä hajuhaittojakaan.

  Jos lääke alkaa kuitenkin tökkiä lupaavan alun jälkeen, suosittelen käymään vaikka Dameissa kokeilemassa cannabista.
  Sillä rauhoitut, syöt ja nukut hyvin, ja se blokkaa myös unimaailman pois päältä.

 • Irma

  On kummallista, että nykypäivänä mies päästää itsensä tuohon kuntoon. Yhtään en ihmettele, kun mies heiluu kun heinämies, että saisi julkisuutta. Pitääkö joka kissanristiäisiin osallistua ja mennä pää kolmantena jalkana. Mitä hyödyt? Rahaa, valtaa,kuuluisuutta? Mitä niillä teet , jos koppa ei kestä? Nyt liinat kiinni ja hoitoa🍼🍜🍚

 • Riitta Kemppainen-Koivisto

  Onneksi sattui sulle, jolla on vieressä ihminen, joka tukee ja osaa sinua myös lukea. Ja sinä itse, osaat jakaa itsestäsi ja antaa näin muillekin toivoa, että peli ei ole menetetty vaikka shit happens. Respect.

 • Elina Ruuni

  Kyllä asiat nyt alkavat lääkityksen myötä menemään parempaan suuntaan.Olet todella rohkea ihminen, kun uskallat avautua noin.Muistat vaan syödä lääkkeesi, vaikka kuinka tulisi hyvä ja rauhallinen olo.Voimia teille kaikille ja jaksamista.Kyllä läheiset ymmärtävät, kun lukevat ADHD:sta.Joskus asiat selviävät vaikeimman kautta, mutta pääasia on, että selviävät 💖

 • Jussi J

  Wau! Kirjoituksesi oli todella valaiseva ja samalla pysäyttävä! Joskus tuntuu itsellä olevan samaa vaivaa….mutta tarinasi luettuani olen varmasti herkemmällä seuraamaan itseäni!

 • Sanailla 13v adhd pojan äiti

  Mieti, että sinulla saattaa olla adhd kun tutustuin sinuun (siihen kuvaan mitä selviytyjät antoi ) näin sen ristiriidan minkä lapsessanikin. Kun on niin herkkä ja ihana, mutta tekee ajattelemattomia asioita ennen kuin harkitsee kunnolla. Yrittää ja pärjää ja joskus epäonnistuu jne.

  Hienoa kuulla, että hait apua. Ihanaa, että lääke tuntui tehoavan. Enää päässäsi ei soi 25 kanavaa samaan aikaan. Lääke ei ole amfetamiinipohjainen vaan johdannainen. Mutta tosiaa toimii adhd ihmisillä päin vastoin. Adhd on vahvasti perinnöllinen. Ja läheisille välillä raskasta.

  Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi ❤

 • Jenny Koo

  Hienoa että apu ehkä löytyi vihdoin. Mä niin samastun noihin kaikkiin sun tempauksiin.olet todella luova ja herkkä toisaalta avoin sekä rempseä . mielestäni just adhd piirteet tulee mieleen tässä keississä. Nää piirteet ei oo vitsaus eikä sairaus. niin paljon hyvää oot saanu aikaan. nyt kun oot pirskahdellut ja se on päässy se pirskahtelu leviämään on hienoa että hait ja sait apuja. Tsemppiä Sampo!!

 • Anne

  Hei Sampo! Tsemppiä uuteen tuntemattomaan. Vinkkinä sinulle, tutustu facessa Mommy be good blogiin. Voisi ehkä löytyä tuttuja juttuja 😊

 • JAK

  Hurjan rohkee oot ku avauduit vaikeasta asiasta. Sinuna tutkituttaisin vielä rauta-arvot,että eihän oo rautavarastot tyhjät. Lisäksi keliakia ja vehnäallergia kannatta tutkituttaa. Yhteys mm. ADHD:hen. Lue vaaralliset viljat -kirja.

 • Sini

  Voi Sampo! Ihana, että hakeuduit kuitenkin ammattiauttajalle. Minulla on kohta 12 v adhd-poika, ja minua ja päätöstäni vanhempana aloittaa lapsellani adhd-lääkitys kritisoitiin kovasti. Pysyin kuitenkin kannassani, ja lääkitys aloitettiin. Ajattelin ennen kaikkea lapseni etua! Koikeiltiin useampaa lääkettä kunnes sopiva löytyi. Pojan koulumenestys koki melkoisia harppauksia parempaan suuntaan. Kaikesta huolimatta, olen joillekin ihmisille se paha äiti, joka syöttää lapselleen “huumeita”. Joo, mä tiedän, ne lääkkeet on anfetamiinijohdannaisia ja ns. “kovaa kamaa”, mutta adhd potilas saa niistä hyödyn. Juurikin poistaa päästä sen “ampiaispesän” niinkuin poikani sanoi. Tsemppiä!

 • Mie vaan

  ADHD on myös vahvuus, kun siihen omaan oloon löytää toimintatavat ja lääkitys on oikea. Oikea lääkitys ei tee zombiksi vaan sammuttaa ne ylimääräiset 76 tv-kanavaa päästä.
  Kun olet pärjännyt noinkin hyvin ilman lääkitystä niin uskon vahvasti, että kun hoitotasapaino löydetään se turha säätäminen vähenee, pystyt keskittymään olennaiseen ja pystyt myös lepäämään.
  T: kahden täysi-ikäisen diagnosoidun lapsen diagnosoimaton äiti

 • Lena

  Upea juttu Sampo! Kaikkea hyvää koko perheelle.
  Varmasti kaikki muuttuu seesteisemmäksi.
  Heti ei välttämättä oikeat lääkkeet löydy, mutta niitä kokeillaan.
  15v. pojallamme todettiin adhd ja iso kivi putosi sydämmeltämme pois. Niin moniin juttuihin tuli vihdoin vastaus. Elämä helpotti kaikkia.

 • Pete Putkonen

  👍 Niin tuttua tarinaa!

 • Elina t

  Vaikeuksien kautta voittoon. Toivottavasti tämä helpottaa elämääsi. Kiinnostaa kovasti tietää miten tämä vaikuttaa unensaantiin, alkaako ajatukset vihdoin rauhoittumaan ja saat nukutuksi normaalin pituisia öitä. Tsemppiä😊

 • Gehenna

  Arvostan rehellisyyttäsi, voimia tulevaan! Mutta mitä oon tuntenu lähipiiristä bipoja, niin kuulostaa kovasti että voisi olla maniataipumusta/bipolaarista mukana myös, ei välttämättä ADHD yksinään. Otahan puheeksi, että tämä asia tutkitaan myös? Toivottavasti saat elämän tasapainoon! T: Itsekin ADHD…

 • Riikka

  Nuo hypervilkkaat kaudet on kyllä raskaita, vaikka sitähän tuntuu, että olisi elämänsä kunnossa koko ajan. Jaksaa tehdä ja ei halua(eikä edes pysty) pysähtyä. Olen kyllä ite ainaki kakssuuntasta mielialahäiriötä sairastaessa todennut lääkkeiden todella rauhottavan vähän menoa, vaikkei vielä edes se sopiva lääkitys ole löytynyt. Tsemppiä sulle ja toivotaan lääkkeistä olevan pitemmän ajan kuluessa ihan kunnolla hyötyä!

 • Taru

  Ihanan rehellistä tekstiä. Mulla itselläni kaksi poikaa toisella dg adhd ja toinen epäilty adhd. Näitä piirteitä meillä kutsutaan ominaisuuksiksi ja aivan mahtavia ovatkin!

 • rs

  Olipa rehellinen kirjoitus kun kerroit asiasta. Muistan lukeneeni tai katselleeni vuosia sitten kun kerroit alkoholin käytöstä ja lääkkeistä. Ja se että hait apua ja osaat/uskallat tunnustaa että sinulla on sairaus mihin tarvitaan apua. Tuo sairaus lääkkeet/unettomuus/alkoholi/stressi yhdessä on katastrofi. Tiedän mistä puhun. Mieheni on alkoholisti joka on maailman ihanin ja herttaisin ihminen ja kova tekemään töitä. Olemme hakeneet apua ja saaneet apua mutta se ei yksin riitä että vaimona minä ja hänen lääkärinsä haluamme että hän “parantuu” vaan siihen tarvitaan vahva oma tahto. Niin sinäkin tulet sitä tarvitsemaan. Meidän siis mieheni ja minun liittoni pysyy kasassa kun sillä on luja perustua kuin talolla joka on rakennettu kestämään myrskyt, auringot, sateet, tyynet. Luin vaimosi tekstin tässä muutama päivä sitten ja ajatuksissani tulin miettineeksi että mitä sinä olet tehnyt. Tulet tarvitsemaan ulkopuolista apua ja tahdonlujuutta että pääset nousemaan ylös. Ehkäpä kuten kirjoitit sinulla on paljon mustia möykkyjä#käsittelemättömiä asioita lapsuudesta tähän päivään. Pura ne pois vähitellen ja muista on vain yksi Sampo Kaulanen joka itse voi itsensä parantaa. Tarkoitan että vaikka saat ulkopuolista apua niin sinä olet se joka lääkkeet ottaa ja käy sovituissa tapaamisissa. Paljon jaksamisia koko teidän perheelle☀

 • Joni Puusaari

  Kiitos upeasta avautumisestasi, Sampo. Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi!

 • Saara

  Voimia suuresti❤ Hyvä että syy on vihdoin selvinnyt ja olet saanut apua. Nostan hattua sinulle, oot ihan super äijä kun oot päässyt/pärjännyt hoitamattoman adhd:n kanssa noin pitkälle ja Ihanalle vaimollesi. Ei sitä voi päänsisästä sekametelisoppaa ja ajatusten harhailua voi tietää normaaliaivokemiallinen ihminen. Nyt alkaa uudet tuulet puhaltaa. Itekkin sain aikuisiällä adhd-dg. Lääkitys on auttanut ja rauhoittanut kyllä paljon kaikilla elämän osaalueilla.

 • Satu

  Hei!
  Onnittelut diagnoosista! Vahvasti tällaista epäilinkin medioista elämääsi seuranneena. Toivottavasti saavutat nyt sisäistä rauhaa. Anna nyt itsellesi aikaa ja lepoa ja luota sinua auttaviin ammattilaisiin, perheeseen ja myös lääkkeeseen. Usein mikään ominaisuus ihmisessä ei ole pelkästään hyvä tai huono niin kuin itsekin totesit, että todennäköinen ADHD:si on mahdollistanut sinulle paljon. Mutta nyt lienee rauhallisemmin arjen aika. Toivottavasti mielesi ja kehosi kykenee pian nauttimaan myös rauhasta.

 • Minna K

  Sampo oot kyllä uskomattoman rohkea ihminen, pystyit tämän kertomaan näin julkisesti.
  Voimia😃

 • Taina Malm

  Rohkea tilitys, vaatii aikalailla kanttia että uskaltaa julkisesti kertoa elämänsä mustistakin hetkistä. Siunaus kuitenkin, että mustan hetken johdosta olet uskaltautunut hakemaan apua. AdHd:sta löytyy allekirjoittaneelta runsaasti kokemusta, kaksi neljästä lapsesta on erityisiä (näin kutsun heitä, jotta eivät itse leimaisi itseään erilaisiksi) ja toinen perheen vanhemmista on myös kyseisen diagnoosin omaava (en minä 🙂 ). Kuten kirjoititkin niin oikein valjastettuna tila voi olla erittäin hedelmällinen ja tuottoisa. Omat erityiseni ovat äärimmäisen lahjakkaita poikia tietyillä elämän alueilla, vaikka koulumenestys kieliikin ihan toista. Toivon tiellesi paljon hyvää, ja läheisillesi paljon jaksamista, sillä AdHd omainen on välillä todella kovilla. Hyvää kesää, ja terkkuja Mansesta!

 • Penna

  Hyvä, että haet apua itsellesi. Epäreilua on se, että ns. julkkiksena pääsit nopeasti hoitoon. Tunnen monta ihmistä, myös itseni että ns. tavallinen tallaaja ei pääse hoitoon vaikka kuinka haluaisi tai hoidolle olisi akuutti kiire. Yritin päästä hoitoon, ei otettu hoitoon, mutta ajauduin yrittämään itsemurhaa (epäonnistuin) pääsin tämän jälkeen viikon sisällä hoitoon. Hoito jatkuu edelleen n. 5 vuotta on mennyt. Voisit ns. julkkiksena myös puhua yleisellä tasolla hoitoon pääsemisen nopeuttamisesta akuuteissa tapauksissa, koska selvästi olet kiitollinen nopeasta hoidosta. Toivoisin, että myös tavalliset kansalaiset saisivat hoitoa nopeasti akuutissa tilanteessa. Ei se tunnu sairaalan ovella itkuisen, väsyneenä ja syvässä masennustilassa olevana yrittää pyytää viimeisenä keinona apua, jota ei saa

 • Riitta

  Tsemppiä Sampo ja perheesi. Pidähän itsestäsi parempaa huolta. Univaje on petollinen. Kovasti tsemppiä 👌👍💪

 • Laura

  Mahtavaa sampo !! Rehellisyys maan perii ja sinä hait ja sait apua ❤❤❤ perhe on tärkein ❤❤❤ toivon sulle paljon jaksamista ja että lääkkeet auttavat ja saat mielellesi rauhan ja hiljaisuuden pääkoppaan jatkuvan kierrokset päällä olemisen sijasta ❤

 • Kaisu

  Ku et vain nyt sitä alkomahiolia ottas vähään alkaan.Tsempit sulle ja perheellesi.

 • Ankku

  Lääkkeiden ja alkoholin väärinkäyttöä hoidetaan lääkkeillä. Kuulostaa pettämättömältä suunnitelmalta. Mikä voisi mennä vikaan.

 • Aakkos äiti aakkos lapsille

  Hyvä että sait apua niin pian. ADHD tuo ongelmia mutta on myös valtava voimavara. Pitkään olen myös siun touhuja seurannu ja mnen addin kanssa jo pitkään ajateltu että sulla täytyy olla ihan varmasti sama aakkosoireyhtymä kuin itsellämme, niin tuttua touhotusta ollut. Tsemppiä ja omasta kokemuksesta voin sanoa että kun sopiva lääke löytyy niin taivas aukeaa ja asiat pysyy paremmin hanskassa sekä ne ylimääräset kanavat pään sisältä sammuu, on upeaa ajatella selkeästi!

 • Minna

  Tsemppiä Sampo ja koko perhe. Perheen tuki ja kannustus on todella tärkeää!

 • LionelMassi

  Lopeta alkoholin kaytto. Ja noiden aika henkilokohtaisten asioiden kasittely julkisesti. Palaa asiaan seuraavan kerran, kun olet kuivilla.

 • Enkeli

  Unilääkkeet ja viina tekee aggressiiviseksi. Se on selvä juttu. Niitä ei saa koskaan sekoittaa ja siihen yhdistelmään jää myös koukkuun. Tsemppiä Sampo ja voimia teidän koko perheelle. Kyllä asiat järjestyy. Isot halit teille ❤

 • mamma78

  Sie olet niinkö mie. Pelottavan samanlainen. Mut mulle tää kaikki on saanu vain aikaan että olen eristäytynyt kaikista menoista ja ihmisistä että “en innostuisi liikaa” tai saisi päähäni mitään taas kerran yliampuvaa. Se taas ahdistaa minua kun nyt sitten olen vain perheen kanssa ja haluaisin täältäkin paeta ihan äkkilähdöllä pois joka vko vaikka rakastan perhettäni. Rauhattomuus on hirveä ja koko ajan pitää saada uutta uutta. Uusi projekti uusi tavara uutta jotain enkä mihinkään tyydy. Joten. Tsemppiä sulle ja vaimolle kärsivällisyyttä ja rakkautta.

 • kaisa

  toivon toelaki että saat apua niistä lääkkeistä ja ne satatuhatta filmiä loppuvat sinun päästäsi, olen ollu myös huolessa sinun jaksamisesta ko olen seurannut sinun töitäsi joita on ollu paljon, sillä aina pittää myös levätä vaikka sitä ei yrittäjälle sallitakaan, nyt ko kaikki alkaa olla reilassa niin mene MINTTUSI kanssa johonki mettäkämpälle nauttimaan, tsemppiä tulevaan

 • J

  Olet näköjään päässyt omakohtaisesti kokemaan että rauhoittavat/unilääkkeet (“bentsot”) ovat alkoholin kanssa yhdessä nautittuna kaikkea muuta kuin “rauhoittavia”. Et ole ensimmäinen, etkä viimeinen suomalainen “urpo” joka on niiden yhteisvaikutuksessa mokaillut. Nyt on aika laittaa asioita kuntoon tai todellakin alamäki jyrkkenee ja kaikki menee hitaammin tai nopeammin.

  Oirekuvasi viittaa maallikkopohjalta katsoen kolmeen erilaiseen “pääsairausvaihtoehtoon”. Maanisdepresssiivisyyteen johon liittyy masennuskaudet mutta nyt on “mania”-kausi päällä. Jos kyseessä on se niin ADHD-lääke “piristeenä” kyllä tuo äkkiä vauhtia lisää ikävässä mielessä. Mainitsemasi ADHD tai ADD on hyvin todennäköinen. Kolmas epätodennäkoinen vaihtoehto on asperger-oireyhtymä. Kyse voi olla näistä tai jostain muusta psykiatrisesta diagnoosista. Mutta muista että diagnoosi on lähinnä työkalu lääkäreille luokitteluun ja heidän työnsä avuksi. kyse on sinusta itsestäsi. Et ole ADHD-henkilö tai ICD:n F-luokituskoodi. Olet Sampo Kaulanen. Unohda sairausluokitus. Se ei määrittele sinua, käyttäytymistäsi tai anna oikeutta selitellä omia tekojaan “sairaudellaan”. Itse teet tekosi, itse kärsit oireistasi ja itse kannat tekojesi seuraamukset. Muista että ADHD ei laita Sampoa juomaan ja “sekoilemaan”. ADHD altistaa sille, mutta itse sinä viinaa kurkkuusi kaadat ja itse sekoilet.

  Unettomuudesta kärsiminen yhdistettynä stressiin voi olla aivan sietämätöntä kärsimystä. “Ajatuksen” harhaileminen tai “pää täynnä ajatuksia” on asia mitä useimmat ihmiset eivät pysty ymmärtämään. Vertailuksi voisi ottaa että jos ihmistä sattuu tarpeeksi niin eteisen lattia selällä maaten on riittävä sillä hetkellä koko elämään kunhan kipu lakkaisi vain hetkeksi. Siitä antaisi ja maksaisi vaikka mitä että saa vain olla. Samoin kuin unettomuus vaivaa ja “ajatukset” räjähtelee haluaa siitä tauon tavalla tai toisella. Ymmärrän hyvin ajatuksen juoksusi alkon ottamisen suhteen. Mutta alkoholi ei yleensä toimi. Ja kannattaa miettiä omalta kohdaltaan että haluatko oikeasti päästä ajatuksista eroon vai tykkääkkö vain olla “hulluna humalassa”. “Hulluna humalassa” on kiva olla, etenkin “bentsopäiten” mutta sillä tahtoo olla hintansa, jonka itsensä lisäksi maksavat yleensä läheiset.

  ADHD-lääkkeet voivat auttaa, tai sitten niitäkin on kiva vetää päihteenä, jollet satukaan olemaan ADHD-henkilö. Aloita sairautesi hoito tärkeimmästä ja pahimmasta ongelmastasi. Se ei ole univaikeutesi, ei “ylivilkas” mielesi, se on alkoholi ja muut päihteet. Olet tullut “ylivilkkaan” mielesi kanssa toimeen jo kauan, paremmin tai huonommin. Unettomuus on hirveää ja altistaa pidemmän päälle “psykoottisuudelle” mutta nopeiten ja pahiten tilasi pahenee ja asiat sotkeutuu viinaa ja muita päihteitä vetämällä.

  ADHD:n, “hulluuden”, unettomuuden ja “ylivilkkauden” kanssa voi oppia tulemaan toimeen ja pärjäämään. Unettomuutta lukuunottamatta (siitä pitää päästä eroon) niitä voi hyödyntää elämässään, kuten varmaan jo tiedätkin. Ideat, tempaukset yms. ovat sen hyötyjä. Ne ovat tuoneet sinut jo pitkälle ajatellen julkkis-asemaasi ja sen hyötyjä. Olet osannyt hyödyntää niitä. Hyödynnä jatkossakin, mutta laita ne “hallintaan” ja “työkaluksi”.

  Ja muista että jos elät “hulluuden ja sekopäisyyden” partaalla niin tärkein asia mitä miehen pitää tehdä ei ole suinkaan suojella itseään vaan suojella perhettään. Jos sekoilet tuohon tahtiin niin jossain vaiheessa “sossut” kiinnostuvat ja huolestuvat ja sinusta voi tulla perheesi pahin uhka myös muuten. Jos et pysty hoitamaan itseäsi ja asioitasi kuntoon perheesi keskellä niin sitten kannattaa hoitaa asiat yksinänsä ja palata perheensä luo kun on asiat kunnossa. Pidä perhe turvassa (myös itseltäsi), jätä se vitun viinan kanssa läträäminen ja ole se mies joka sinun pitää olla. Se ei tule olemaan helppoa mutta olethan tehnyt monta muutakin “saavutusta”. Tuo vain on elämäsi tärkein ja merkittävin saavutus vain toteutuessaan.

  Mutta tsempit ja hyvää loppukesää sinne teille kaikille.

 • Sari Rajala

  Minulla on ADHD poika ja Asperger tytär. Muista, että ei ole sinun syy, jos ja kun sinulla on ADHD. Sinulla on onneksi ihana vaimo joka on tukenasi. Hyvä, että saat apua. Olet ihana päivän paiste kaikille. Voimia. Vielä se aurinko paistaa sinullekin ja perheellesi.. terveisin Sari

 • Timo 42

  Tsemppiä Sampo. Parasta elämässä on se, että koko ajan oppii ja viisastuu. Niin se meni ainakin minulla. 40 vuotta oli mulla se raja, johon mennessä tuli tehtyä riittävästi virheitä ja nyt on hieman helpompaa 🙂

 • Marja-Terttu

  Hei!

  Hienoa, jos löytyisi julkisuuden henkilö, joka toisi ADHD positiivisella ja totuudenmukaisesti esille. Tsemppiä oikean lääkkeen ja pitoisuuden löytämiseen.

 • Ad(h)d-i ja Asperger-immeinen

  Heippa Sampo!

  Käyttäytymistäsi telkkarin ja somen välityksellä etäältä seuranneena (ennen tätä tekstiä) vaikutat hyvinkin impulsiiviselta Adhd-piirteiseltä. Lääkkeet auttaa monia, mutta luontaistuotteet (E-epat ja muut kalaöljyvalmisteet) jättäisin kaupan hyllylle, sillä niistä on usein enemmän haittaa kuin hyötyä. Itse sain kyseisestä kombosta järisyttävät rytmihäiriöt ja verenvuototaipumuksen. Tokikaan kaikki ei reagoi lääkkeisiin yhtä voimallisesti tai lähellekään samoin.

  Mä olisin tarvinnut dg:n jo vuonna -85, mutta jouduin tyytymään parinkymmenen vuoden pompotteluun ja stigmaan omituisesta, impulsiivisesta, levottomasta häiriköstä ja persoonallisuushäiriöisestä, aina vuoteen 2014 saakka. Nekin tutkimukset evättiin useita kertoja ennen varsinaista nimekettä.

  Monia Adhd-ihmisiä auttaa arkielämän strukturointi ja lepo. Jälkimmäisestä kannattaa tehdä prioriteetti, sillä sua on vain yksi ja sun perhe ihan varmasti haluaa sun olevan läsnä vielä lukuisia vuosia.

  Uniongelmat on Adhd-ihmisillä yleisiä. Siihen ei ole mitään yhtä ainoaa ohjetta, mutta jatkuva huolehtiminen ja stressaaminen ei ainakaan edesauta unen tuloa.

  Toivotaan, että saat työmäärää vähennettyä ja sitä myötä pienennettyä stressikuormaa. Voi paremmin, jotta jaksat itsesi ja perheesi kanssa.

 • Nelly

  Minusta tuo diagnoosin tekonoin nopeasti ei ole luotettavaa. Vaikuttaa enemmän bibolaarioireyhtymältä. Minulla on adhd-oireyhtymä ja läheiselläni bipo. Toivon kuitenkin kaikkea hyvää sinulle. Voimia jatkoon. Elämä tuo kaikenlaisia juttuja eteen.

 • Esteri

  Mahtavaa miten oot avoin. Mukava myös kuulla että sait avun!
  Itsellä negatiivisemmat kokemukset…Oma kokemus on se, et ois kiva et otettais tosissaan eikä aina painettais villaisella…..vanhempana lapsen selkeä adhd, jota lääkärit eikä kouluterveyden hoitajat tunnusta.. saa epäilemään jo itseäänkin ja kykyään lukea omaa lastaan…ei nyt haluis oottaa lapsen kasvua aikuiseks et diagnoosin saa…

 • Piia

  Oot niin rohkee mies! Mahtavaa että voit tuoda asian rehellisesti julki. Elämä ei ole helppoa jos on mieli kipee… aivan sama kuin joku sydänsairaus ym. Ei se kestää tyhmää tee 💪😉☺
  Ittelleni löytyy myös diaknoosi mutta ei. Kaksisuuntainen onpi mulla. Tiiätkö sulla on rakastava vaimo. Oot todellellinen onnen Pekka 😉
  Kaikkea hyvää siulle ja siun ihanalle kauppiaan rouvalle 💕❤

 • Johanna

  Paljon jaksamista ja toivottavasti saat apua lääkityksestä pian.
  Tsemppiä tulevaan, olet aivan huippu!

 • Joni

  Mulle annettiin yläasteella adhd diagnoosi ja lääkitys,yläasteen alusta 5.1 keskiarvosta 8.2 peruskoulun päättötodistukseen. Huikee tauti vamhempana ilman lääkitystä kun sitä oppii hyödyntämään 😎

 • Maarit Järvinen

  Vaikka adhd:een on diagnoosiluokitus niin sairaus se ei ole vaan neuropsykiatrinen häiriö. Ja jahka saat ylivilkkauden ja tarkkaavuuden parempaan balansiin pääset hyödyntämään “ad/hd”:n hyviä puolia elämässäsi.
  Kiitos kirjoituksesta, siitä on varmasti muillekin jeesiä 😊

 • Hoo

  Hei Sampo! Unettomuus ja rauhoittumiskyvyn puute ovat viheliäisiä asioita ja ajaneet minutkin liki itsemurhan paikkeille. Minulla on ADD ja ADHD -lapset ja itselläni “diagnoosin asettamista vaille valmis ADD”. Viheliäinen olotila ja paskamainen vaiva, mutta kuten kirjoitit, myöskin siunaus ja ilo. Keskittymishäiriöiden yksi tyyppipiirteistä on nimenomaan unettomuus… Rohkein mielin vain lääkkeitä kokeilemaan, ne on ainakin meidän perheen elämän pelastaneet. Tsemppiä!

 • Kuutamo

  Hyvä, että sait ja hait apua! Kuulosti aivan edesmenneen isäni ”seikkailuilta”. Isäni lähti tästä maailmasta aivan liian aikaisin, kun sekoitti uni- ja mielialalääkkeet sekä kaljan – sekoili eikä muistanut seuraavana päivänä mitään. Ei ollut oma itsensä. Lääke-alkoholi-koktaililla yritti hukuttaa todella pahat surut, murheet ja pahat asiat menneisyydestä pois. Ei osannut jutella/puida asioita läpi/hakea ammattiapua, kunnes oli liian myöhäistä ja sydän petti. Näin tyttären roolissa voin kertoa, että vierestä sitä on aivan kamala seurata, sillä kukaan muu ei voi tehdä muutosta, kuin kyseinen henkilö itse! Hienoa, että rohkeasti kirjoitit tällaisesta asiasta, josta niin usein vaietaan, kun koetaan se häpäisyksi. Toivon, että tämä rohkaisee muitakin hakemaan apua!

 • Adhd- ja Asperger-poikien äiti

  Tsemppiä eteenpäin. Kyllä se elämä omat urat löytää 💕

 • Mari

  Kiitos avoimmuudestasi! Toivottavasti kertomuksesi auttaa muita samojen haasteiden kanssa kamppailevia. Sen verran korjaisin, että ADHD ei ole sairaus vaan ominaisuus. Ja juuri se ominaisuus tekee sinusta juuri sellaisen persoonan kuin olet. Jos tilanne käy kaikin puolin ahdistavaksi, onkin syytä hakea lääkityksestä apua. Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi!

 • Tyyne

  Tsemppiä Sampo!
  ADHD ei onneksi ole sairaus, vaan yleensä synnynnäinen ominaisuus, jonka voi tiedostettuaan muuttaa voimavaraksi :). Itse sain diagnoosin yli 40-vuotiaana ja voi että miten elämänlaatu on parantunut hoidon aloittamisen jälkeen. Helpottavaa kun on selittäviä tekijöitä, miksi on tapahtunut aiemmin niin ja näin.

  Monet ADHD-ihmiset lääkitsevät itseään viinalla, jotta saisivat edes hetkeksi mielen hiljaisemmaksi ja kaikki 17 päässä samaan aikaan pauhaavaa radiokanavaa vaikenemaan. Omalla kohdallani alkoholin tarve loppui kuin seinään kun lääkitys aloitettiin.
  Hyvä kun sinua hoidetaan ja ehkä se unikin sieltä alkaa onnistua jatkossa <3. Onnea jatkoon ja selkeämpää arkea toivotellen 🙂

 • Tia

  Todella hyvin kirjoitettu postaus, Tsemppiä ❤

 • Tiina

  Tsemppiä Sampo. Elämä voittaa. Kohti uusia seikkailuja 💖

 • IMMI

  Hei Sampo! Olen itse elämässä useaan otteeseen kokenut unettomuutta ja kyllä se on ihan hirveetä ja saa sekoamaan! Toivon todella, että löytäisit avun millä pärjäät ADHD:n kanssa! Kirjoitat tärkeistä asioista julkisesti, mikä on todella hienoa. Kaikkea hyvää elämääsi!

 • Emilia

  Hei Jouni. Mahtavan avointa ja rohkeaa tulla tästä avautumaan kaikkien edessä, vaikka sinänsä asia ei kenellekään kuulu, olit sitten julkinen henkilö tai et… tarinasi kuulosti hyvin tutulta, olen ollut töissä paljon samaa kokevien ihmisten parissa. Eli et ole ainoa, normaali ihminen vain. Julkisuus varmaan luo lisäpaineet ja harva kestääkään sitä kaikkea myllytystä jollei ole mieli tasapainossa alun alkujaan. En tiedä oletko koskaan kuullut Zinzinon ravintolisistä, mutta itselleni ja myös tutuilleni nämä ravintolisät ovat auttaneet monenlaiseen ongelmaan. Myös unettomuuteen, stressiin sekä ylivilkkauteen. Haluan ehdottomasti kertoa näistä lisää sinulle ja sen miten ne vaikuttavat. Voit olla halutessasi yhteydessä tämän asian tiimoilta. Tsemppiä kuntoutukseen!

 • Katja

  Tsemppiä Sampo sulle ja perheellesi.tiedän tarkkaa mitä käyt läpi,miltä susta tuntuu ja miltä mintusta tuntuu.myös mun miehellä on ADHD ja tiedän että ei oo helppoa,niin hänellä kun hänen läheisillä.mutta lääkkeillä pysyy hyvin elämään suht koht normaalia elämää.kaikkea hyvää sulle ja mintulle ja paljon voimia ❤❤❤

 • adhc

  Tervetuloa joukkoon! Elä ihmettele jos iskee angstit jonkun ajan kuluttua: voipi mennä tovi hyväksyessä että lääkkeet ei ole antibiootteja: tästä ei “parane”, luoja kiitos 🙂 Kunhan tokenet niin lusikkaa käteen ja alat opetella tekemään asioita toisin, sen jälkeen haasteet onkin vahvuuksia. Parissa vuodessa olet sulattanut diagnoosin ja hyväksynyt että vahvuutensa kullakin! Onnea koko perheelle 🙂

 • Aila Kuparinen

  Voimia ja tsemppiä Sampo! Minttu on sun tukena ja yhdessä Te selviätte! Hyvää kesää ja jaksamista kaikille 👍👍❤❤

 • Maaret

  Ihana ja rehellinen kirjoitus! Luulen että näytän tämän pojille (ja ehkä miehelle). Pojilla adhd ja add. (Se mikä kirjoitit sopii myös kuvailemaan mun mies)
  Ihana jos saat rauhaa lääkkeistä, se on jo pohja diagnoosiin jos lääkitys auttaa. Ja vaikka on amfetamiinijohdannainen, et tule siitä riippuvainen. Lääkitys auttaa myös add poikani, adhd poika päätti 14v ettei enää halua ottaa lääkkeitä, mutta nyt kohta 19v haluaisi taas ehkä kokeilla sitä, kun mistään ei tulee mitään tällä hetkellä…..
  Tsemppiä sulle ja sun perheelle!

 • A

  Olet kuningas! Saat niin paljon yhtrydenottoja mutta tuntuu että vastaat melkein jokaiseen. Nyt otat ja nautit kesästä kja laitat oman elämän kuntoon. Toivottavasti itse saisin joku päivä itseni niskasta kiinni ja mennä itsekkin lääkäriin.

 • Lissi

  Hei Sampo, luin postauksesi, muistin soittosi yhtenä aamuna kun olin Tampereella. Sinulla oli paha olla ja juttelimme noin tunnin verran. Olemme senkin jälkeen nähty ja juteltu ja sinä kyllä tiedät, mikä on paras lääke ja kuka on meidän ylilääkärimme. Ymmärrän, että paineesi ovat hirvittävät, olet onnistunut lyömään itsesi läpi Suomen kansalle ja julkkiksen elämä ei ole helppoa. Nyt olet päässyt tavoitteesi, nyt on oikea hetki nauttia aikaansaanoksistasi ja levätä Taivaan Isän sylissä. Harva ihminen pystyy vastaavaan tässä maassa, olet kertakaikkiaan ollut hyvä esimerkki monille. Tiedät, että vien nämä sinun asiasi Taivaan Isälle tiettäväksi. Sinua ja perhettäsi Siunaten!

 • Taina

  Rohkean avoin kirjoitus. Tsemppiä ja voimia!

 • Ölövinä Oulusta

  tsemppiä Sampo!! Elämä ottaa, elämä antaa.. Oot käyny läpi rankkoja juttuja, taustalla häämöttäny perheesi saanu kokia osansa. Käännä katse tulevaan, usko itteesi ja siihe että kääntämälä jokasen kiven tielläsi, nää pääset vielä pitkäle. Meän ihimisten elämähä on niinkö pitkä loputtomalta tuntuva vaellus juurakkopolokuineen, välilä on kaunista maisemaa, välilä karua. Nää seleviät kyllä!

 • Toni Sampo

  Kiitos kirjoituksesta ja tsemppiä Sampo kuntoutumiseen ❤️

 • Seija Kivimäki

  Mahtava avoin kirjoitus, Kiitos siitä Sampo olet rohkea😀 Adhd ei ole sairaus vaan ominaisuus.Sehän juuri tekeekin sinusta sen mitä olet nyt luova, kekseliäs, innokas, rohkea jne. Ei koskaan pitäisi aloittaa lääkitystä ilman neuropsykiatrista valmentajaa. Otapa mukaan myös valmennus. 👍Tsemppiä koko teidän perheelle. 💪☀️

 • Seija

  Mahtava avoin kirjoitus, Kiitos siitä Sampo olet rohkea😀 Adhd ei ole sairaus vaan ominaisuus.Sehän juuri tekeekin sinusta sen mitä olet nyt luova, kekseliäs, innokas, rohkea jne. Ei koskaan pitäisi aloittaa lääkitystä ilman neuropsykiatrista valmentajaa. Otapa mukaan myös valmennus. 👍Tsemppiä koko teidän perheelle. 💪☀️

 • Kati

  Kaikkea hyvää sinulle ja perheelle ♥️♥️👍

 • Jonna

  Mä luulen, että sairastat alkoholismia. Kaikki samat merkit oli joskus itselläni. Meni vuosia, ennen kuin tajusin mistä oli kyse ja ennenkuin menin hoitoon. Lukaiseppa Minnesota-mallin hoitoa tarjoavien paikkojen nettisivuja. Sieltä saattaa löytyä vastaus. Tsemppiä.

 • Ei-Lio

  Hienoa Sampo että kirjoitit niin rehellisesti ja ennenkaikkea avoimesti aiheesta…. Olen työskennellyt erilaisten syndroomasta kärsivien Koulunkäyntiohjaajana ja voin yhtyä sanomiseesi….. että ADHD olotila on tosi tosi raastavaa siitä kärsivälle. Mahtavaa että sait koottua vihdoinkin nopeasti alan asiantuntijat koolle, saadaksesi apua 🙎‍♂️💙 Älkäämme me sivulliset olko muuta kuin tyytyväisiä asioiden kulusta ja toivokaamme että muutkin sairauksista kärsivät saisivat apua mitä pikimmin. Kivaa kesää niin sinulle Sampo kuin perheellesi ja meille kaikille kanssaihmisille …. ☀️ 🌺

 • Irene

  Hienoa Sampo että olet ymmärtänyt ettei ADHD ole sairaus mitä ei voisi hoitaa. Sen kanssa oppii pärjäämään kun ottaa onnistumiset onnistumisina ja vastoinkäymiset oppimisina. Eletyn elämän virheet eivät ole sinun syytäsi vaan seurausta hoitamattomasta Neuropsykiatrisesta aivojen toiminnan häiriöstä. Nyt olet aloittanut hoitamaan ja kuntouttamaan itseäsi. Samalla kuntoutuu sinun lähipiiriisi ja perheesi. Hyvää ja voimaantuvaa jatkoa sinulle ja perheellesi. Huomaat vielä että olet ihmisenä kultaa 😊👍

 • tiina

  kirjoituksesi kosketti minua kovasti.nyt sinulla alkaa uusi elämä, jonka elät sairautesi kanssa. sinulla on rakkaat ihmiset tukenasi. olen sairastannut vuosia neurologista sairautta, johon liittyy paha unettomuus. kuukausi sitten sain vihdoinkin lääkkeet, joilla nukun.nyt opettelen uuden elämän alkeita. voimia sinulle. on kerrassaan mahtavaa, että avauduit tilanteestasi. kaltaisiasi on useita ja varmasti saavat kirjoituksestasi paljon.

 • 5x adhd

  5 adhd pojan äitinä totean, tämä ns. Sairaus ei tapa, 🤔se on osa persoonallisuutta ja sen kanssa oppii elämään, niin on omatkin pojat tehneet ja hyvin pärisee. Olen ylpeä 5 ADHD pojastani 💜se on vain diagnoosi, joka antaa ymmärrystä itseään kohtaan.

 • Jane

  Tsemppiä Sampo! Juuri viime viikolla oltiin samaan aikaan kaupassa yhtä aikaa ja pitää sanoa, ettei mitään olisi huomannut. Näinhän se menee, ettei ulospäin välttämättä näy ongelmat. Hieno ihminen olet ja toivotaan, että saat(te) asiat taas kuntoon. Ei moni jaksaisi tuota teidän elämäänne!

 • Mie

  Nyt kyllä särähti aika pahasti korvaan toi et käytät adhd:sta nimitystä sairaus ja avainsanoissa on et mielisairaus, jota adhd ei todellakaan oo. Adhd on ominaisuus ihmisessä, ei sairaus, eikä varsinkaan mielisairaus. Mut hienoa et kerrot kokemuksestas näin avoimesti ja hienoa et saat apua.
  T:kahden adhd pojan sisko

 • Jarppi

  Tsemppiä, Sampo. Olet mun suosikkikauppias. Ilman sun juttuja olisin jo poistunut Feispuukista.

 • Anu

  Tsemppiä Sampo! On rohkeaa hakea apua, puhua kaunistelematta “virheistä”!! Kaikkea hyvää perheellesi!!!!

 • Minna Rintala

  Paljon voimia tulevaan. Sitkeästi vain kohti tasapainoisempia päiviä. 😊

 • Marianne

  Tsemppiä koko perheelle ❤

 • Raija atoimela

  Joku pitää meille sattua ennenkö avun saanti onnistuu. Minä käyny melkein samoja läpi. Kaikki toiset oli sekopäitä. Minä yksin ookoo. Vietiin hoitoon! Kiitos että ymmärrän nyt toisia, unettomia, vaikka suvulta sain hullun nimen. Tsemppiä Sampo. Olemme vahvempia. Jess.

 • Jonna

  Itku tuli kun tuon loppuun luki… tsemppiä Sampo, oot hyvä ihminen 🙂 ❤️

 • Minnesotahoito

  Arvo Sampo minnesotahoito itelles. Alholismi sua vaivaa. Pitkä työmatka ja alla ni alkaahan se janottamaan.

 • Sannu

  Itse sain adhd diagnoosin 32 vuotiaana. Adhd ei ole varsinaisesti mielisairaus, vaan neurologinen sairaus, jossa on kyse tiettyjen välittäjäaineiden puuttuminen. Mutta tutultahan tuo kuulostaa. Tosin vaikka esim. itselläni lääkitys concertalla on pakollinen, se nostaa leposykettä huomattavasti. Oma adhdni on sitä luokkaa, että lääke otetaan niin aamulla kuin päivälläkin että asiat saa hoitumaan ilman häröilyä. Toivotaan siis että itsekin saat avun tästä. Hienon rehellinen ja avoin teksti. Hatunnosto siitä, ja tsemppiä jatkoon.

 • Riitta

  Kiitos avoimesta kirjoituksesta! Hienoa että lähdit hakeen apua ja tunnistat itsekin ongelmat. Ne on isoja ja ratkaisevia askeleita asioitten muuttumiseen. Läheisetkin jaksavat paremmin vierellä olla ja tukea, kun näkevät että haluat muutosta ja teet asioille jotain. Et ole yksin noitten ongelmien kanssa ja apua kyllä löytyy. Kumpa kaikilta löytyisi vastaavaa rohkeutta ja rehellisyyttä! Ehkäpä toimit hyvänä esimerkkinä ja kannustajana heillekin! Tsemppiä!

 • Marina Forss

  ❤ Rehellinen kirjoitus!❤Tsemppiä jatkoon sinulle ja perheellesi 💞💞💞

 • Anna

  Tsemppiä Sinulle! Adhd-aikuisena koen, etten luopuisi ominaisuudestani. Siinä on ei niin hyviä puolia, mutta niin paljon hyviä ❤. Kunhan tiedostaa sen. Asiaan hyvin perehtynyt psykiatrini diagnosoinnin yhteydessä sanoi, ettei hän pidä adhd:ta sairautena, vaan evoluution yrityksenä muokata ihmisestä tehokkaan lisääntyvän tiedonkäsittelytarpeen vuoksi 🙂 ollaanhan me huippuja monessa asiassa, eteenkin syyseuraussuhteiden käsittelyssä. Opimme tekemällä, meissä on draivia ja innostuneina siirrämme vuoria – Olen ja olet hyviä esimerkkejä siitä. Kunhan vain ymmärrämme pitää itsestämme huolta. Lääkkeet auttavat viemään asioita myös loppuun :). Tsemppiä perheellesi ja sinulle. En ole paljon seuraillut teitä, mutta vähäsen facebookin kautta. Oot huippu tyyppi, muista se!

 • LopetaJo

  Kannattaa joo todella ryhtyä päihderiippuvaisen kokeilemaan näitä amfetamiinijohdannaisia, jotka toimivat monesti paljon tujummin kuin amfetamiinit . Ilmeisesti on jo kokeiltu, sekavuudesta, punoituksesta, 250-tasoisesta lepopulssista päätellen. Mikä nukahtamislääke aiheuttaa moisia oireita? Ei mikään. Sitä on taidettu metsästää euforiaa oikein huolella….Puhun kokemuksesta, on ADD-diagnoosi, käytin Ritalineja ja muita määräyksestä, mutta ainoastaan päihdetarkoituksessa ja väärin. Lopulta vetelin kuukauden annokset 2 päivässä ja sekoilin kuin sinä nyt, ja päädyin lääkepsykoosissa suljetulle. Siihen loppui sekoiluni laillisten huumeiden kanssa. Ei minulla oikeasti mitään tarkkaavaisuushäröä ole, ja tulen loistavasti toimeen ilman troppeja. Buranaa vahvempaa en ole ottanut 6 vuoteen, elämä järjestyksessä. Ota järki kätees, tyhmä kun et ole.

 • Sampo

  Hyvä että asiat alkaa selviämään ja toivottavasti sopiva lääkitys löytyy.

  Haluaisin huomauttaa siitä että kun adhd-lääkkeistä puhutaan ei kannata kertoa että ovat amfetamiini-johdannaisia, jos et tiedä kertoa asiasta tarkemmin. Amfetamiinipohjainen on väärä ja harhaanjohtava ilmaisu. Kylillä hössötellään ihan liikaa tästä yhteydestä, kun esim osa yleisistä särkylääkkeistäkin on johdannaisia huumausaineesta, moni muukin yleinen lääke on. Amfetamiini on stimulantti eli piriste, niinkuin kofeiinikin, mutta paljon voimakkaampi ja eri tavoin vaikuttava sekä luokitellaan myös huumausaineeksi.

  ADHD -lääkkeet eivät ole verrattavissa amfetamiiniin, ennemminkin kofeiiniin, mitä monet käyttävät myös itselääkintänä adhd:seen. Kaikki nämä nostattavat aivojen dopamiinin pitoisuutta. Tämä on välittäjäaine jonka puute vaivaa kaikkia AD(h)D-henkilöitä.

 • Lilli

  Kaikki sympatiat täältä, Sampo, sulle. Olet rohkea, sydämmellinen ja rehellinen mies. ADHD:sta huolimatta muista tehdä viisaita valintoja. Tiedät, mikä on oikein ja mikä väärin. Itselläni samoja oireita kuin blogissasi kuvailit. Ja lapsillani myös. Ei ole helppoa, varsinkaan, kun jatkuva univaje. Ystävän pojalla vakava ADHD ja mikään lääke ei purrut. Pojalla kävi koko ajan kiitotie päässä. Sitten äitinsä päätti heittää lääkkeetsyrjään ja kokeilla Eye Q-kalaöljyä (apteekista). Reilun vko kokeilun jälkeen poika tuli levollisena ruokapäydön ääreen eräänä aamuna:-Äiti, ihmeellistä. Nyt on aivoissa hiljaista. On ihanan rauhallista…… No,niin. Taidanpa lampsia nyt itsekin apteekkiin EyeQ-ostoksille. Kannattaa googlettaa aetukkeleita tuotteesta. 😁Tsemppiä.

 • Tiina

  Loistava kirjoitus tärkeästä aiheesta, hyvä Sampo! Tsemppiä koko perheelle!

 • Mii

  Oletko pohtinut, että jospa sairauden nimi onkin päihderiippuvuus? Jos sairaus on adhd, niin sitä tietysti hoidetaan omilla menetelmillään, mutta alkoholisti voi käyttäytyä adhd:nkin tavoin, kun oikein iso ratas alkaa heittää. Alkoholismiin ei auta lääkehoito eikä huomion suuntaaminen muualle. Siihen vaivaan saa apua vaikkapa päihdeklinikalta ja AA:n vertaistuella. Voit laittaa vaikka mulle sähköpostia, jos haluat lisäinfoa vertaistuesta. Tsemppiä ja uskoa tulevaisuuteen, kyllä elämänsä saa haltuun, on sen sairauden nimi sitten mikä tahansa.

 • Bansku

  Hienoa Sampo että oot saamassa avun ja helpotuksen elämääsi. Muista ettei kukaan sivullinen voi määrittää tai diagnosoida sinun sairauksiasi ja antaa niihin lääkityksiä, se on sinun ja lääkärisi keskinäinen asia. Olen itte käynyt saman tien, saanut diagnoosin yli nelikymppisenä ja ehtinyt rakentaa ja hajottaa elämän moneen kertaan. Se, että sain lääkityksen ei heti poistanut ongelmia vaan siihen auttoi ainoastaan se, että oli itse päätettävä että nyt se sekoilu loppuu. Se oli yllättäen helpompaa kun sain lääkkeen ja tukea sekä vertaisilta että omalta perheeltä. Vieläkin pakka natisee liitoksissaan, mutta nyt se pysyy. Lääke opettaa sun aivoja ajattelemaan eri tavalla ja sun täytyy uskoa niitä. Hommaa kunnon psykologi, hae toimintaterapiaa ja vertaisistamme tukea. Huomaat ettet oo yksin. Ja muista että me ADHD-ihmiset omistamme aivot 2.0, olemme idearikkaita, ikiliikkujia, kekseliäitä, taiteellisia, ja älykkäitä. Kun huomaamme että vaikka ominaisuutemme on usein hirveä kirous, on se myös uskomaton voimavara. Ja tulet huomaamaan, että se viinan kanssa läträäminen tulee jäämään pois, nyt kun olet nyt saanut lääkkeet. Ei ole enää tarvetta saada nuppia hiljaiseksi ja nollattua. Tsemppiä ja älä luovuta. Sulla on niin paljon mitä hävitä. Ja Mintulle iso hatunnosto. Me oravat ollaan silloin tällöin aika raskaita ihmisiä. Mutta kun me rakastamme, teemme sen sydämemme pohjasta ja oikean ihmisen kanssa elämä on helpompaa rakentaa uusiksi. ADHD todellakin määrittää ihmisen, sillä vain ymmärtämällä mistä kaikki johtuu, voimme oppia toimimaan toisin. Ja se ei ole ehkä syy kaikkeen, mutta kun sitä ei vaan osaa toimia toisin koska välittäjäaineet tai niiden vähyys pistää niin tekemään. Moni hakee apua pullosta kun ei tiedä miten saisi pään hiljenemään. Ja anna Sampo ittelles anteeksi, katkeruus johtaa vaan uusiin ongelmiin. Ja eteenpäin, mutta pienillä askelilla. Kaikki ei muutu kerralla. 😉

 • Hyvä muisti

  Sinähän sait 2016 adhd-diagnoosin. Oliko vaikea hyväksyä kuin vasta nyt?
  https://terveydenasialla.com/sampo-kaulanen-sai-terveysdiagnoosin-tiesin-jo-odottaa/

 • Heli

  Adhd:sta en tiedä juuri mitään, mutta unettomuudesta sitäkin enemmän. Ja unettomuuden vaikutuksesta psyykeen. Alkoholi pahentaa tilannetta kummassakin tapauksessa, minkä jouduit toteamaan turhan rankalla tavalla. Mutta näin elämä meitä kouluttaa ja fiksut ottavat opikseen, kuten sinä 🙂 Ja vaikka esim. adhd ei diagnoosilla paranekkaan, vaivan nimeäminen ja oireiden tunnistaminen helpottaa kummasti elämää. Toivon sinulle ja perheellesi kaikkea hyvää!

 • H

  Moni on kommentoinut ja harmitellut kun eivät ole päässeet hoitoon, eivätkä saaneet diagnoosia niin nopsaan kuin itse olisivat halunneet. …minkä ihmeen takia pitää sada nopsaan diagnoosin, …eikö tutkiminen ole se ensisijainen ja tärkein toimi…
  Jokainen meistä pääsee nopsaan hoitoon kun menee yksityiselle, …ja on myös valmis matkustamaan satoja kilometrejä. Julkisella puolella menee aina pitkään, ennen kun saa sitä tarvitsemansa apua, …mutta, ihmettelen edelleen jotta miksi se dg:n saaminen on niin tärkeä, …usein oireet ja sairaudet jotka liittyy psyykeeseen/mielentilaan, niin mitä enemmän tutkivat, sitä varmemmin saat sitten oikean dg:n, …väärä dg ➡ väärät lääkkeet, ja tämä saa sit vaan sopan paljon vaikeammaksi, …pahimmas tapaukses psyyke romahtaa ja joudut laitoshoitoon.

  Tsemppejä Sampo!

 • Niina

  https://hymy.fi/uutiset/somekauppias-sampo-kaulanen-sai-diagnoosin-adhd/

  Koska minua häiritsee asia virheet, diagnoosinhan olet saanut jo aiemmin, nyt lääkityksen. Tässä lienee selvennys siihen kun jotkut ovat pohtineet kuinka viikossa saat diagnoosin jota toiset odottaa kuukausia, jopa vuosia.

 • Adhd-aikuinen

  Hyvä, että asia selvisi ja todennäköisesti elämäsi helpottuu. Pojallani todettiin 7-vuotiaana ja itse olen saamassa aikuisena diagnoosia. Helpotus on ollut ja selittää monta asiaa. Odotan lääkkeen aloittamista. Tsemppiä!

 • DepreTepa

  Sampo WoW. todella hyvä kirjoitus. Itselläni ollu parikymppisestä saakka saman tyylisiä ja myös erilaisia henkisiä Demoneita. Nappeja on tullut syötyä vaikka minkälaisia. elämä alkoi tasaantua mutta 30 vuotiaana isäni ja vaarin ja vielä seteni kuoli puolenvuoden sisään. ni luulin jaksavani mut Romahdin, taas lekuri ja terapeutit kirjoittivat respoja ties mihin. Mä vaivuin syvään masennukseen. sieltä alhaalta nyt ylöspäin oon yrittäny ja hiukan jo onnistunut pääsemään. Sit psykiatrin käynti. sieltä saatiin vastauksia olin ja oon kärsinyt postraumaattisestä paniikki häiriö. oon pystynyt jo vähän suremaan isääni. Matka jatkui pilsujenkaa oli diapamii ja xanaxii ym. dormicumii. koko tunnemaailma hävisi taas. Nyt siirryin hamppuun ja jätin suurimman osan lääkkeistä pois. No matkani jatkuu en ole vieläkään mielialan haitoista päässyt. depressio voi iskee keskelle hyvää päivää. silloin on pakko mennä rauhoittumaan yksin ja kasata itsensä aika usein hampun avulla. mutta olen sitäkin yrittäny että itken se on hienoa että mies pystyy itkemään. eli mun tunne elämä on tullut takaisin. ku jätin suurimman osaniin lääkkeistä pois. Ps. Mun elämä on ku tää kirjoitus todella sekava. Ja vielä Sampo, sä kyllä pääset demoneistasi, se vie aikaa ja paskoja fiiliksiä. mutta terapeuttieni sanoin Never Ever Give Up!!

 • Herkkä

  Kiitos Sampo! Siun teksti sai miut tajuamaan että olisi hyvä itsekki hakea apua omiin ongelmiini. Vaikka sun mitä diagnooseja oon saanu aikaseksi tehtyä itestäni, mutta pääsääntösesti kaikki pohjautuu aistiyliherkkyyteen. Itken täällä yksinäni kun avasit miun maailmaa ❤️ Kiitos ja voimia siun taipaleelle!

 • Marjukka lukkaroinen

  No hyvin olet kirjoittanut ja kyllähän tuollaisen ison kaupan pitämisessä on työnsä. Teet niin paljon kaikkea, jota on kiva seurata. Teeppä niin että annat aikaa itsellesi ja perheellesi ja opettele sanomaan EI. Hyviä kuntoutus hetkiä ja tulet huomaamaan että elämä alkaa luistamaan vielä hyvinkin.

 • Alma

  Ihmettelen, miten sinä jo ensimmäisen pillerin jälkeen tunsit olotilan ja verenpaineen vaikutukset. Poikani syö myös lääkettä tähän “vaivaan” ja hoitava lääkäri sanoi ,että vaikutus tulee näkymään vasta kahden viikon käytön jälkeen. Häneen ei kylläkään ole juuri lääkityksellä ollut vaikutusta, mutta joillakin voi olla.

  • sampokaulanen

   Mittasin. =) En tuntenut pelkästään.

 • Aarre Salminen

  Sampo, tsemppiä👍

 • Kata-86

  Kiitos tarinastasi…
  Oli jotenkin,,no voiko nyt sanoa että mukavaa luettavaa,,siinä mielessä lähinnä että kun itse voi huomata etten ole ainut “kummajainen”,mutta tyytyväinen sellainen kuitenkin itseeni/elämääni tällaisena kuin olen..
  Lääkkeen käytössä olen vain itse huomannut reilu vuoden ajan että luovuus katoaa ja ehkä jokseenkin liiankin rauhallinen/raukee olo ehkäpä jokseenkin astetta väsyneempikin,,,välillä kyllä jätän ottamatta/jopa useampia päiviäkin kun kaipaan sitä omaa touhukkuuttani jonka lääke kadottaa ja toisaalta ne päivät kun syö lääkkeen niin muisti toimii eikä oo miljoona rautaa tulessa eli asioiden saattaminen/loppuun vieminen onnistuu ja impulsiivisuus madaltuu huomattavasti eli ei tuu kiihytyksiä nollasta sataan ja ensin tulee ajateltua ennen ku sanoo tai tekee jotain,,eikä toiste päin😄 paljo ois itelläkin tähän aiheeseen liittyen vai kuhan tässä lyhyesti halusin vaan jotain “riimeillä”😄

 • Jaana

  Tsemppiä. Nyt oikeeta lomaa, ilman töitä. Lähde lomalle yksin niin kuin Minttukin teki. Ihminen ei ole kone.

 • Aino

  Hei ihan mielettömän rohkea ja aito olet Sampo <3
  Sydämestäni toivon voimia sulle ja perheellesi, älkää antako media hässäkän viedä energioitanne! Pitäkää hyvät ihmiset lähellä ja poissulkekaa negatiiviset asiat elämästä. Urheilkaa ja syökää terveellisesti, rakastakaa ja eläkää! Olette ihania! <3 🙂

 • Juha

  Moi Sampo ja muutkin tietty!

  Oli mukava lukea kirjoituksesi. Havaintosi siitä että adhd:sta voi olla myös hyötyä on todella tärkeä. Toisaalta pystyn samaistumaan haaveeseesi 15 minuutin rauhoittumisesta. En ole kokenut täysin samaa. Itse haaveilin joskus kovasti yhdestä kokonaisesta päivästä ilman ahdistusta ja masennusta. Haaveeni toteutui sitten lopulta moninkertaisesti.

  Olet todella oikeassa siinäkin että apua kannattaa hakea. Melkeinpä kaikkiin ongelmiin löytyy lopulta ratkasu. Ratkaisujen etsiminen ei kylläkään aina ole helppoa, mutta kannattavaa.

  Kaikkea hyvää!

 • Jukka

  Adhd…. oiskohan ihan vain uupumus kuitenkin? Tai toki voi olla adhd, mutta kyllä nuo samat oireet tunnistan itsessäni ja syy on burn out.

 • Vertainen

  Mutta sinähän sait adhd-diagnoosin 2016 jo, kerroit lehdissäkin siitä. Onko näin kauan kestänyt hyväksyä?

 • Jarno

  Adhd ei ole aina sairaus.. se on seuraus tai oire jostakin. Sun elämä on ollut hektistä, stressiä ja univajetta.. samaa kuin itsellä. Tollainen elämän tyyli syö paljon ravinteita elimistöstä ja multakin löytyi todella vakavia puutostiloja. Kun ravinteet loppuu, niin silloin elimistö alkaa käyttää niitä sisäelimistä yms.. silloin on ongelmat ja sairaudet alkavat. Koululääketiede tukee vain kemiallisia lääkkeitä, jotka hyödyttävät lääketeollisuutta. Kemialliset lääkkeet on suunniteltu pitämään oireet kurissa.. ei ne hoida sitä syytä vaan pelkästään oireita. Sinuna hakeutuisin funktionaalisenlääketieteen pariin, jossa hoidetaan ihmistä kokonaisvaltaisesti. Jos sun elimistösi saa puutostilat kuntoon lisäravinteilla, niin silloin myös sinä ihmisenä toimit psyykkeestä lähtien normaalisti. Esim.. B6, rasvahapot, aminohapot yms muodostavat unen.. jos niistä on puutos, niin se prosessi ei toimi. B-vitamiinit ovat hermostovitamiineja ja paljon muuta.. ei ihminen kemialla ja synteettisillä aineilla toimi vaan luonnollisilla ravinteilla!

 • Lapin mies

  Ei kannata yrittää bensiinillä tulta sammuttaa

 • Kristiina

  Kaikkea hyvää Sinulle Sampo jatkossa olet niin ihanan aito ja avoin ihminen.

 • Mummeli

  Adhd ei todellakaan ole sairaus eikä varsinkaan adhd-diagnoosin saanut ole mielisairas!
  Kuinka väärät ajatukset ja luulot sinulla onkaan!
  Varmasti olet saanut vinon pinon erilaisia lehtisiä ja papereita joista saat infoa adhd:stä, netti myös pursuaa tietoa ja monia hyviä linkkejä, kantsii lukea ja tutustua paremmin!
  Perheessä adhd-lapsi, joka erittäin lahjakas ja älykäs. Omiin mielenkiintoisiin juttuihin keskittyy täysillä, vaikkakin yleensä pääs kohisee se sata ja yksi kanavaa auki.

 • Topi Toivo

  Kylläpä kiinnostaa.Pidä ihan omana tietona.Vai ootko noin julkisuuden kipee? Huhuhu

 • Esteri

  Rohkea esiintulo kirjoituksellasi. Arvostan. Toivottovasti saat asiat kuntoon. Stemppiä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*