Kuinka toivun muutaman päivän ryyppyputkesta?

Yleiset pään aukomiset
11.04.2018
Kaupallinen yhteistyö: Jounin Kauppa

Kukapa ei olisi riipaissut muutaman päivän ryyppyputkea jossain vaiheessa elämäänsä? Minä ainakin ja vieläpä useita kertoja. Olen havainnut kuitenkin erään asian. Krapula tilan kesto on nykyään ihan eri luokkaa kuin parikymppisenä! Voi luoja! Ja nyt en todellakaan puhu mistään pienestä pään jomotuksesta tai pahoinvoinnista. Vaan kokonaisvaltaisesta kehon ja mielen pahoinvointitilasta. Ennen kuin pääsen tässä blogissa asiaan niin haluan kertoa hiukan pohjustusta.

Muistan kun parikymppisenä nulkkina “opiskelin” Kotkassa merkonomiksi. Opiskelun laitoin heittomerkkeihin, koska kyllä se aika oli enemmänkin hauskanpitoa kuin vakavamielistä opiskelua. Meillä oli tuohon aikaan tapana aloitella viikonlopunviettoa jo keskiviikkona. Sitähän kutsutaan pikkulauantaiksi. Koulun jälkeen monesti mentiin kaverin luokse aloittelemaan pussikaljan juonnilla, koska sillähän säästi illan ravintolakuluissa. Juopottelu siis alkoi jo varhain iltapäivästä. Sillä ei kuitenkaan ollut mitään merkitystä pelikuntoon. Sitä juotiin, saunottiin, höpistiin muka henkeviä ja jossain kohtaa iltaa sitten painuttiin baarin kautta yökerhoon.

Muistan eräänkin kerran, kun keskiviikon ja torstain välisenä yönä hapuilin asuntoa kohden ja juuri ennen nukkumaanmenoa sain viritettyä herätyskellon soimaan, että pääsen aamulla kouluun. Usein meni niin, etten ihan kahdeksaan päässyt ylös mutta kyllä viimeistään kymmeneltä jo alkoi elämä voittamaan. Siitä sitten vain kouluun syömään, höpisemään edellisillasta kavereiden kanssa ja hiukan jopa opiskelemaankin. Ei mitään ongelmaa! Tästä jatkettiin sujuvasti samalla kaavalla viikonloppua kohti!

Kun viikonloppu koitti niin törpöttelyhän alkoi heti koulusta päästyämme ja sitä jatkui yöhön asti. Lauantaiaamuna meillä oli monesti tapana mennä pienessä krapulapöhnässä pizzalle ja oluelle. Se helpotti oloa ja käänsi olon sopivasti kohti nousua. Sillä sitä jaksoi painaa sitten lauantaiyönkin ja sunnuntaina oli sitten varsinainen “krapulapäivä”. Tuohon aikaan se tarkoitti että oli univelkaa, teki mieli syödä jotain suolaista ja ehkä käydä iltapäivästä vähän vaikka salilla tai kävelemässä. Ei ollut mitään sen kummempaa. Ihmettelin tuolloin, kun lähemmäs nelikymppiset kaverit voivottelivat oloaan ja kertoivat, että heillä oli karmea morkkis ja huono olo. Mistä!? Mie mietin. Aattelin että se oli ihan pelkkää legendaa, että ikä vaikuttaa krapulan tasoon.

No ei ollu legendaa EI! Olen huomannut, että nykyään darran kesto ja laatu vain pahenee vuosi vuodelta! Ennen siitä selvisi päikkäreillä. Nyt tuntuu, että tarvii sairaalahoitoa. Sitä on sellainen kävelevä ihmisraunio, joka vapisee ja pelkää kaikkea. Jopa puhelimen soiminen saa mielen järkkymään.

Me oltiin viime viikonloppuna ruletin EM-kisoissa. Reissu oli äärettömän hauska, mutta samalla hiukan kosteahko! Nämä on niitä reissuja, kun tapaat kavereita pitkästä aikaa, joita ei muuten näe vuoden aikana juuri ollenkaan johtuen kiireistä ja tiukoista aikatauluista.

 

No, hommahan lähti totutulla kaaviolla liikkeelle. Torstaiaamuna lentokentällä aamukuudelta pienillä skumppatöräyksillä homma käyntiin ja sitä sitten jatkui lentokonematkan, seuraavan päivän, illan ja yön. Ja niin kauan kuin reissua riitti, viini ja olut virtasi! Tottakai! Enkä mie näe tässä mitään pahaa. Tätä tekee aika suuri osa väestöstä lomillaan.

Mut nyt päässään asiaan! Miten tämä fiilis voi olla niin karmea vieläkin? Me tultiin sunnuntaina Suomeen ja kalenteri näyttää nyt keskiviikkoiltapäivää. Mulla on ääni aivan käheänä, paikat vapisee vieläkin ja yöllä sitä näkee aivan järjettömiä unia ja hikoilee omituisen hajuista eritettä lakanoille. Tässä olotilassa sosiaalisuus on nolla ja suorituskyky sitäkin heikompi. Tuntuu myös, että kaikki katsoo sinua ihan kuin moittien, että mitäs oot poika hörpötelly. Tässä tilassa pahinta on se, että sulkeutuu kotia. Siellä mielen valtaa pirut. Kohmelon aiheuttama morkkis vääntäytyy esiin ja huomaat syyttäväsi itseäsi kaikesta. Olotilaan ei auta mikään.

Olen havainnut että parasta lääkettä tässä tilanteessa on suorittaminen. Vaikka se tuntuu, kuinka vastenmieliseltä tahansa niin ronttaa persees ulos. Liiku hiukan kuntosi mukaan ja tee vaikka pari pientä työasiaa, siivoa kämppää, pese pyykkiä tai ihan mitä tahansa, missä näkyy kätesi jäljet. Sauna on myös todella hyvä! Kun hiki alkaa virrata niin reissun aikaiset myrkyt poistuu kehosta. Ite tykkään juoda paljon vettä ja ottaa hiukan lisäravinteita: magnesiumia, vitamiineja, tuorepuristettua mehua.

Tee kaikkea, mikä hiukankin antaa tervettä fiilistä. Pääasia, että toimit.

Ajatteleppa tuota kontrastia verrattuna parikymppisen ja nelikymppisen krapulasta selviytymiseen. Aivan jäätävä ero! Nelikymppisen versio kuulostaa kuin yrittäisit selviytyä kuolemantaudista. Siltä se ainakin tuntuu. Tämä blogikin on yksi tapa tehdä selviytymistyötä. Ripittäytyminen ja synneistä puhuminen. Toivottavasti se puhdistaa sieluani.

En juo enää koskaan, älkääkä tekään!

Terv,

Haavanlehti

Tässä linkki hyvään rapulamättöön!

 • Tev

  Nuorena viikonku ryyppäs oli päivän krapula, nyt 46v päivän ryyppät ni o viikon krapula. Noihin sanoihin vois lyhentää koko romaanisi 😉

 • Marko Uskelin

  Se on taitolaji tuo juominenkin 🙂

 • Soossia

  Aika amatöörejä.. Ikää 40v ja paripäivää menee ihan heittämällä, tosin lauantai ei ihan aamusta. Kun on syönyt kunnolla niin homma jatkuu…ja sunnuntaina pikku krapula ei muuta. Sit maanantaina kunnon kyykkytreenit nii loputkin paskat poistuu hien mukana.

 • Tuire Smolsky

  Joskus 90-luvul vähä yli kolmekymppisenä tuli Ruottin risteilyl hankittuu nii karsee krapula, et päätin etten ikänä enää juo nii paljo, et krapula iskee ja de o pitäny 😊

 • Kalevi Kontiokorpi

  Ei tuo vielä mitään,nuo kipeät kestää, koska et puhunut vaimosta yhtään sanaa.

 • PekkaKana

  Ihan höpöjuttuja. 38-vuotias olen, ihan samanlaiset rapulat oli kakskymppisenäkin. Tosin reenaankin viikottain maksaa.

 • Teltta77

  Sampo kertoo juuri kuten asia on, itsekin tuli viikonloppuna alkoholia juotua niin perjantaina kuin lauantainakin. Parikymppisenä pystyi juomaan neljäkin päivää putkeen, nykyään ei mitään toivoa. Tänään keskiviikkona saunan jälkeen voi sanoa että olo on normaali. Nyrkkisääntönä voi pitää että krapula kestää tuplasti sen ajan minkä joit – yksi ilta = kaksi päivää krapulaa, kaksi päivää = neljä päivää krapulaa and so on. Ikää on 41.

 • Mm

  Päivän juo niin 3-4 päivää krapula ja ikää siis 21 pari vuotta taaksepäi nii ei tullu ees krapulaa

 • Hevi

  Hieno teksti. Otetaan sille.

 • Jabala

  1. Acetium. 2. Suola nestetankkaus olisi hyvä tehdä jo dokaamisen aikana, jounin kaupaltakin saaatavat valmispullot.
  3. Korkeintaan 1-3 alkoholia sekaisin.

  Nämä ohjeet vähensivät minun krapulat pelkäksi väaymykseksi.

 • Henriika

  Näin juuri dokkarin (YLE llä) missä kerrottiin että paras juoma nesteytykseen on maito. Eli krapulassa vaan purkki mukaan ja juo mitä ehtii. Parempi tietysti olisi jos tajuaisi juoda maitoa jo ryypätessä.
  Olen Sampon kanssa samaa mieltä tosta puuhailusta, toimii.

 • Jabala

  Taitaa olla valedokkari tuo Henriikan katsoma.. Valkovenäläisiö kun tinttaa koko illan kankkunen on jääätävä.

  Tuo ylläoleva Acetiun on ainut toimiva lääke krapulan poistoon.

 • Beatnikki

  Krapulanhan aiheuttaa asetaldehydi-niminen etanolin palamistuote. Jos sitä vastaan osaisi jotenkin taistella kehollaan, niin krapulakin hellittäisi. Muiden teorioiden mukaan alkoholi ryöppää elimistöstä tärkeitä hivenaineita, joiden puutos aiheuttaa huonon olon. Wallu Valpiohan toimii nykyään krapulamannekiinina, joten asia kiinnostaa selvästi muitakin n. 40-vuotiaita entisiä koheltajia.

  Pst. Lähetysikkunan kantavat voimat, (Harald, Karnanen Kuopiosta, Leksa, Siirakki, VM50), tulkaa asumaan kirjoitusnimeeni linkittyvälle uudelle alustalle.

 • Joo

  Olen 21-vuotias ja krapulani kuulostaa samalta kuin sinun. Monta päivää kestävää kipeää oloa, heikotusta, mielialan heikkeneminen, epäsosiaalisuus, itseinho ja kaikkia muita herkullisia ominaisuuksia. En oikein juo nykyään juuri tuon takia kun noi krapulat venyy monen päivän mittaisiksi, ja tuntuu että henkinen puoli kärsii vahvasti jos juo.

  • sampokaulanen

   Ihan karmeaa

 • Acetiumnam

  Acetium ehkäisee aseltaldehydin muodostumisen. Kuten beatnik tuossa mainitsi. Acetiumia saa apteekeista ja luontaistuotekaupoista.

 • Päivi

  Kuvittele mitä se on kuuskymppisenä! Mä tiedän🤣

 • Jouni

  Kun Päihteen käytön lisääntymisen myötä tulee krapulaoireina pelkotilat,morkkikset,omanarvontunnon menetys ym,on syntynyt päihderiippuvuus joka aiheuttaa niitä. Kokeileppa vetää pari viikkoo tai kuukausi niin sitten olotilat on jo infernaalisia,kokemusta on. Lopetin 47 v. juomisen niin nyt on jo yli kuusi vuotta menny ilman edellämainittuja oireita.

 • Kare suvamto

  Mie oon ryypänny tällä viikolla viisi päivää ja olo on aika hatara. Oon ammatiltani aivotutkija ja huomenna pitäisi vetää presentaatio sadalle opiskelijalle. Taidan ottaa pari vissyä.

 • Santtu

  Niin totta. KUN se tulee (ei jos) järjestän koko päiväksi pientä puuhailua. Pyykit, tiskit, pientä siivoilua jne. Paljon vettä, vitamiineja, pientä purtavaa. Kahvi yleensä van pahentaa horkkaa. Kun on selvinnyt sen päivän iltaan , melatoniinia ja seuraava päivä jo helpompi. Paikalleen ei kannata jäädä, vaikka koiran kanssa lenkille, kunhan vaan meet ulos. Ei mitään kauhuleffoja ..vaan tyyliin pikkukakkosta töllöstä.. mutta ulkona ei huvita ees puhua kellekkään kun luulee mokanneensa jotain vaikka todellisuudessa oot vaan lipitellyt kotona valkkaria pieruverkkareissa ja istunut facebookissa :o)) .. ja sitten poistat niitä päivityksiä …

 • Viinapiru

  Nuorempana pystyin itsekin juomaan useammankin päivän putkeen (kunnon kännit) eikä siitä juurikaan mitään väsymystä kummempaa tullut. Nyt 35-vuotiaana jo yhden päivän juopottelun jälkeen olo on sitä luokkaa, ettei toista päivää enää tee mieli ottaa. Fyysisesti tosin olo ei ole edelleenkään mitenkään kovin huono (en tiedä onko se oikeasti sitten hyvä vai huono asia) mutta henkinen olo onkin sitten todella huono. Kaikki pelottaa, ahdistaa, hävettää vaikka en olisi hölmöillytkään…niin, paha morkkis on päällä. Fyysisiäkin oireita toki on, pääasiassa käsien satunnaista vapinaa, väsymystä sekä hikoilua, joka tosin alkaa yleensä vasta “oikean” kohmelopäivän jälkeen ja voi jatkua muutamankin päivän.

  Järkevintä olisi lopettaa alkoholin käyttö kokonaan mutta en ole niin järkevä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*