Kuukausi takana ilman lihaa. Miltä se tuntuu?

Elämäntapamuutos
21.03.2018
Kaupallinen yhteistyö: Jounin Kauppa

Enpä olisi uskonut tämmöisen päivän koittavan! Tänään tuli täyteen kuukausi ilman lihaa! Kipinä lihattomaan ruokavalioon sai alkunsa Antioksidantti klinikalta. Oltiin siellä otattamassa verikokeita itsestämme ja samalla poristiin lääkärin kanssa ruokavalioista. Puhuttiin aiheesta tosi paljon. Keskustelun yhteydessä esiin nousi Netflix dokumentti Fat, sick & nearly dead. Se kertoo miehestä joka eli kuusikymmentä päivää mehuilla. Dokumentissa käsiteltiin myös erilaisia ruokavalioita.

Vedin tuon dokumentin jälkeen 10 päivää pelkillä mehuilla. Kuuri meni kohtuullisen helposti. Postailin aiheesta aika paljon facebook sivuilleni ja se herätti paljon keskustelua. Huomasin että kasvis vs. sekasyönti herätti jopa uskonnollisia mittasuhteita sivuavia piirteitä. Samalla aloin myös kyseenalaistamaan omaa ruokavaliotani. Olenhan ollut sekasyöjä koko ikäni. Koskaan aiemmin en kuvitellutkaan, että alkaisin kasvissyöjäksi. Hain paljon tietoa netistä ja katselin ruokavalioita koskevia dokumentteja. Hyvin nopeasti kävi selväksi, että tieto lisää tuskaa. Salaliittoteorioita puoleen ja toiseen löytyi paljon. Kasvisruokavaliota puolustavat sanovat ettei ihminen tarvitse lihaa ja paljon tuli myös ilmi asioita että lihan syönti lisää terveyshaittoja ja on huonoksi ympäristölle.

Omalta kohdalta irtisanoudun täysin näistä tutkimuksista ja väitteistä. En halua alkaa pitämään messupuheita puolesta tai vastaan kenenkään ruokavalioista! Haluan kuitenkin itse tutkia asiaa. Mikä ruokavalio mulle sopii parhaiten ja minkä tyyppisellä ruokavaliolla saan parhaimmat tehot irti itsestäni?

Nyt kun aikaa on kulunut kuukausi, huomaan että mulla oli liian negatiiviset ennakkoasenteet kasvis-ruokavaliota kohtaan. Aiemmin ajattelin ettei niistä saa mahaa täyteen ja ne ovat mauttomia. Kuinka väärässä sitä ihminen onkaan. Ja kuinka ennakko luulojensa orja sitä voikaan olla?

Olen saanut kuluneen kuukauden aikana nauttia täysin uudesta makumaailmasta. Ravintoloissa olen saanut todella hyviä annoksia. Olen tehnyt itse hyviä annoksia ja en ole kärsinyt nälästä yhtään. Mikä parasta, tukkoisuuden ja ähkyn tunne on hävinnyt täysin. Olokin on ollut hyvä ja energinen. Kaiken lisäksi tämän matkan varrella ruokavaliooni on tullut lisäksi hedelmät, itsepuristetut mehut ja smoothiet! Tuotteet joita aiemmin pidin neitien ja ituhippien hommina! Nyt tuo koko ajatus huvittaa! Se että vedät kasviksia, ei kasvata sulle pimppiä!

Entä negatiiviset puolet? Ehdottomuus! Kun mieleni tekee jotain muuta, vaikkapa nyt kalaa niin se ehdottomuus ärsyttää itteänikin. Jos mulle tulee himo vaikkapa nyt liha tortillaan tai kalan fileeseen niin kyllä mie haluisin sen syödä hyvillä mielin ilman että siitä tuntee pahaa mieltä.

Viimeksi kun oltiin perheen kanssa Norjassa reissussa ja vaimo vei meidät pihviravintolaan niin siellä meinasi tatti nousta ottaan. Mamma ja tyttö veti naamaansa kunnon pihvit ja mie mutustelin samaan aikaan sipulikeittoa ja tomaatti kurkkusalaattia. Se meinaan tympi!

Yhteenvetona voisin tiivistää tätä matkaa että ei tästä mitään huonoa ole kyllä seurannut. Päinvastoin! Ja kyllä! Mieli tekee kalaa ja lihaa aina välillä! Mut vedetään nyt projekti loppuun asti ja katsotaan mihin uomaan tämä homma asettuu!

Ehkä otan, ehkä en!

 

Kasvis-terkuin

Sampo

Heitähän kokemuksia ruokavaliostasi kommentti kenttään!

 • Katri Mukkala

  Syödään sitä mikä tuntuu hyvältä omalle kropalle ja mielelle, sama miä muut ajatelee.

 • Marko Uskelin

  Loppuun asti ja sitten lihatiskille 🙂

 • Silja Barsk

  Kiinnostui kyllä kokeilla ,olen kärsinyt tukkoisuudesta ja turvotuksesta ja lääkärissä käynneistä ilman apua

 • Jonna

  Moi! Minun tapani on pitää jonkun sortin paastoa aina laskiaisesta pääsiäiseen (ihan omaksi huviksi). Tiukin paasto oli kolme vuotta sitten, täysin vegaani ja holiton, ton ton. Nyt olen ollut lihattomana ja viinattomana. Ei tipan tippaa viunaa missään muotoa. Kanaa ja kalaa on mennyt sitten senkin edestä. Ja pääpaino kasviksissa. Viime sunnuntaina kävi lipsahdus ja söin jauhelihakastiketta =》 se oli virhe! Voin fyysisesti pahoin koko loppu illan (sinne hävisi erotiikka ja romantiikka kun k-kaupasta saatu ämpäri kainalossa painelin nukkumaan). Luultavasti tämän paaston jälkeen lihan syönti vähenee kohdallani oikeasti olemattomiin, koska en tahdo enää että ruoka sairastuttaa minut! Tsemppiä ruokavaliokokeiluihin 🙂

 • Markku

  Olen aina tykännyt syödä kasviksia ja sen takia tottunut rakennusalalla työskentelevänä miehenä saamaan välillä kummeksuaviakin katsahduksia. Lounaspaikoissa syön usein salaatteja ja erilaisia sosekeittoja kun niistä ei tosiaan tule niin ähkyä olotilaa, mutta kalat ja erilaiset liharuuatkin menee silloin tällöin kunhan vaan ottaa niitä maltillisesti. Parhaiten tuntuu itselle sopivan mahdollisimman monipuolinen ruokavalio eikä todellakaan jokapäivä lihatuotteita.

 • Marita

  Oletko ajatellut kokeilla sellaista ruokavaliota, että syöt jonkin verran kalaa & broileria kasvisruoan lisäksi. Kevyempi vaihtoehto kuin “punainen liha”, kala vallankin 🙂

  • sampokaulanen

   En vielä..

 • Jenni

  Kiva lukea näitä tekstejäsi. Hyvin pystyn samaistumaan tuntemuksiisi. Itsellä 5kk kasvisruokavaliota takana, joista viimeiset 2kk lähes vegaanina. Olo on hyvä ja onnellinen. En koe menettäväni mitään, päinvastoin koen koko ajan uutta ja omatuntokin tuntuu puhtaammalta kuin koskaan.

 • Satu Mikkonen

  Olen 57 vuotias.En ole syönyt lihaa 50 vuoteen .😊Kalaa syön viikoitain .Olo on ihan hyvä ! Voin hyvin .Ärsyttää , kun joku kyselee , kuinka voin ja mitä syön ? En koe jääväni mistään paitsi .Päin vastoin .😁

 • Rva

  2013 vuodesta lähtien kasvisruokaa syöneenä voin kertoa, että ei ole lihaa ikävä, kun en edes kunnolla muista mille se maistuu. Paras kasvisruoka on puolison tekemää (hän on sekasyöjä) ja toiseksi parasta saa ravintoloista. Annokset ovat edullisempia ja tulen aina täyteen. Suosittelen!

 • Eeva Mäkinen

  Meillä menossa 7 viikkoa ilman lihaa..ilman maitotuotteitta..ilman kananmunia..pääsiäiseen saakka..viime vuonna tähän ruokavalioon jäi kaikki nivelkivut..turvotukset ja tuli muutenkin hyvä olo , samoin pääsin eroon insuliinistä..söimme huomattavasti hienommin ja vaikka sen jälkeen taas söin lihaakin ..ei
  kivut palanneet..nytkin on taas olo erinomainen..joten suosittelen kaikille kasvisruokia..soya maitoja..ja jugurtteja..tofuja ja härkiksiä..ym..ym..kaikkia löytyy ilman maitoa ja lihaa..💖😍🎂

 • Kukkomies

  Minä testasin ja olin itseasiassa 4kk niin vegaani kun voi olla ja täytyy sanoa että minulla jolla on päivittäin mahakipuja niitä ei ollut lainkaan! Älyttömän kallistahan se oli, kun kirjaimellisesti sai syödä kokoajan jotain. Energiataso oli mielestäni hieman parempi kuin lihansyöjänä, mutta silti tuntui että jotain puuttui… Joten alkoholi, kesä ja makkaran himo voitti ja kokeilu loppui siihen. Suosittelen silti kokeilemaan. Ja sen opin että lasi puristettua appelsiinimehua joka aamu noin 30min ennen ruokaa tekee todella hyvää vatsalle.

 • Riitta

  Hei Sampo minun resepteni on tässä.En ole ollut 58v tähän ikääni mennes vielä millään bietillä/ruokavaliolla ym mitä näitä,nyt on!?Syönyt olen lihaa,kalaa,kasviksia,perunoita,ym “kohtuudella”niin maha tulee täyteen.Olo on ollut hyvä ja jaksanut päivät töis,muksut ym arjen askareet tehnyt.Eikä oo veri ym arvoissa ollut “valittamista”.Ma-lihaa Ti-kalapäivä jne edes päin.Unhohtamatta lauantain namipäivää🍖🍗🍛🍞🧀🍎🍇🍜🍕🍭☕🍺

 • Veijo Puustinen

  “Lihan korvaaminen kasviksilla voi olla terveyshaitta”

  Agronomian tohtori Kersti Linderholm kertoo Aftonbladet:tissa. Hänen mielestään ravintoneuvot/suositukset voivat aiheuttaa munuaisvaivoja ja osteoporoosia:

  “Minulle on arvoitus kuinka voidaan ehdottaa että kouluissa lapsille ja hedelmällisessä iässä oleville naisille tarjottaisiin vähemmän eläinperräisiä ja meijerituotteita. Näitä ravintorikkaita ja vähän kadmiumia sisältäviä tarvitaan kasviksien suuren kadmium määrän laimentamiseen. Kadmium on tietenkin tarpeellista mutta ei kuitenkaan rajattomissa määrin.”

  Aftonbladet: “Lihan korvaaminen kasviksilla voi olla terveyshaitta”

  Kommentti (DietDoctor):

  On selvää että vallitseva vegetaarinen trendi ei ole harmiton terveyden kannalta. Voit tietenkin noudattaa niin vegetaarista kuin vegaaniruokavaliota mutta se vaatii tietoa. Trendi on erittäin vahva nuorten naisten, usein jopa kasvavien teini-ikäisten, kohdalla. Halu olla vegaani tai vegetariaani on kova mutta sillä on hyvin vähän terveyden kanssa tekemistä.

  Elintarvikemyymälät ovt pullollaan vegetaarisia ja vegaanisia roskaruokia joita myydään terveellisinä. Ne ovat elintaviketeollisuuden luomia tuotteita jotka ratsastavat trendin aallolla eivätkä epäröi tippaakaan jos tantereelle sortuu nuoria idealisteja.

  http://terveydeksesi.fix4you.se/#post882

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*