Lihansyöjä, tuhoat maailman ja terveytesi!

Elämäntapamuutos
17.03.2018
Kaupallinen yhteistyö: Jounin Kauppa

Olen ollut lihansyöjä koko elämäni. En ole koskaan aiemmin kauheasti miettinyt, mitä ravintoa olen suuhuni tunkenut.

Näin keski-iän ensimmäisellä kynnyksellä mielenkiinto terveyttäni kohtaan on herännyt aivan uuteen sfääriin.

Aloin googlailemaan terveellisiä elämäntapoja netistä. Huomasin hyvin nopeasti, että tutkimuksia, suosituksia ja kaikenmaailman ohjeita löytyy vaikka kuinka paljon.

sampo kaulanen

Mitä enemmän asiaa tutkin, sen epätoivoisemmaksi tulin.

Personal trainereiden ohjeita oli tuhansia. Osa vannoo lautasmalliin, toinen paleo-tyyppiseen ruokavalioon ja kolmas kasvissyöntiin. Mistä helvetistä osaan valita itselleni sopivan mallin? Kenellä on oikea tieto? Ja mihin luotan?

Ajattelin voivani luottaa tutkimustuloksiin. Puolueeton tutkimustulos auttaa minua varmasti löytämään oikean mallin. No, ei mennyt kauaa niin huomasin, että tässäkin törmäsin umpikujaan.

Tutkimuksia ja väitöksiä löytyi puolesta ja vastaan. Löytyi dokumentteja Netflixistä, Youtubesta ja vaikka mistä. Mitä syvemmälle tätä aihetta lähdin porautumaan, sen monimutkaisemmaksi tämä kävi.

Suurin osa tutkimuksista on rahoitettu jonkun instanssin puolesta, joka ajaa tietyn eturyhmän etuja. Maitoteollisuus näyttää käyttävän asiantuntijoita, jotka huutavat että kalsiumi on hyväksi. Vastapuolella tutkija sanoo, että maito on vain imetysikäisille. Sitä ei tarvita. Lihateollisuus vannoo proteiininsaannin puolesta, kun taas vastapuoli sanoo, että kasviksista löytyy kaikki proteiini, mitä ihminen tarvitsee.

Tässä kohtaa vasta olin raapaissut pintaa. Hiukan kun syventyi asiaan, soppa vain meni hullummaksi. Moni tutkijoista sanoo, että yksi suurimmista hiilidioksidipäästöjen aiheuttajista on lihateollisuus. Ja ettei ihminen tarvitse lihaa elääkseen vaan se aiheuttaa tulehduksia ihmisten kehoon. Ja tämäkin oli alkua.

Olen nyt tällä hetkellä tilanteessa, etten tiedä ketä uskoa. Ajattelin, että lähden itse testaamaan mikä ruokavalio mulle sopii. Lähtötilanne on kuitenkin helppo kartoittaa. Olen ylipainoinen ja vointini on huono. Päätin, että teen asioita toisin ja katson mitä tapahtuu!

Nyt olen muuttanut ruokavalioni täysin ympäri. Olen tällä hetkellä lakto-ovo vegetaristi! Olen jättänyt lihan pois.

Päätös tähän syntyi, kun katsoin näitä dokumentteja ja asiantuntijoiden lausuntoja lihansyönnistä. Oma terveydentila myös antoi potkua päätökseen, koska nykyinen ruokavalio tämän huonon olotilan on aikaansaanut.

Tämän, kun menin kertomaan sosiaalisessa mediassa niin myrsky oli valmis. Kun kerrot, että syöt pelkästään kasviksia, niin jengi on aivan pähkinöinä. Samantyyppistä keskustelua, kun jätät viinan. “Mikä sulle on tullut? Miksi et syö lihaa? Ei ilman lihaa voi elää?”. Ohjeita ja neuvoja alkoi tulemaan samalla lailla kuin netissäkin. Puolesta ja vastaan. Ruokaan suhtaudutaan kuin uskontoon. Aihe on siis todella mielenkiintoinen.

Mahtava nähdä, mihin tämä tie vie. Mulla on lähtötasomittaukset otettu. Kehonkoostumus, laaja verenkuva ja kaikki muut mahdolliset selvitykset.

Olen nyt ollut ilman lihaa lähes kuukauden ja vaikutukset alkavat näkymään.

En ala vielä messuamaan, että mikä on kellekkin hyväksi tai huonoksi! Aion löytää itselleni toimivan ratkaisun! Katotaan mihin tämä ”tutkimus” etenee. Kirjoitan projektistani lisää kun homma etenee ja saan ihan fakta pitoisia todisteita vaikutuksista!

Stay tuned!

Kerro kokemuksiasi kommenttikenttään ruokatottumuksistasi!

Ruokaisin terveisin,

Sampo

Edelliseen blogiin pääset tätä klikkaamalla!

Somessa minut löyvät

www.facebook.com/jouninkauppa

www.instagram/jouninkauppa

snapchat sampokaulanen

Youtube Jounin Kauppa

 

 • Teemu

  Samoin kuin tupakointini, liian vähäinen liikkumiseni ja makeanhimoni, mutta suurin osa ihmisistä haluaa tehdä mistä pitää ei sitä mistä ei pidä.

 • Risto Pasanen

  Suusta sen näkee, ihmisellä on puruhampaat ja raateluhampaat, joten ihminen on sekaruuan syöjä.

  • sampokaulanen

   Tämä väite kyseenalaistettiin myös jossain. Ite en tiä miten asia oikeasti on.

 • Erkki Tolppala

  Hienoa kun pistää oman kroppansa likoon niin sitten sen tietää mitä tarvii ja mitä ei,pipoa nostan kokeilullesi 😀

 • Henna-riikka alaraasakka Susanna

  Nyt tuli minulle nälkä myös 🙂

 • Taru

  Ite oon ruvennut pikkuhiljaa välttelemään lihaa ja enemmän painottunut tonne kala ja kasvis puolelle. Ja olo on keventynyt

 • Taru peltola

  Ite oon ruvennut pikkuhiljaa välttelemään lihaa ja enemmän painottunut tonne kala ja kasvis puolelle. Ja olo on keventynyt

 • Kristina

  Itse olin taannoin 10 viikkoa syömättä mitään liha tuotteita paitsi kalaa. Juttu toimikin ihan hyvin, mutta HB laski ihan älyttömästi ja siihen ei auttanut edes erilaiset rauta valmisteet. Opiskelin silloin ravitsemus puolella ja olin myös tutustunut liha tuotanto ketjuun niin hyvässä kuin pahassakin. Eli nähnyt myös teurastus prosessin.
  Tällä hetkellä yritän pidättäytyä ns luonnon/luomu lihassa vaikka se välillä aika mahdotonta onkin. Ja odottelen myös innolla Suomen sirkka tuotannon kasvua ja suuntaa ravinto markkinoilla.
  On upeaa seurata sinua ja vaimoasi eri projekteissa. Vaatii “munaa” olla oma itsensä Suomen somemaailmassa. Onnea kaikkeen mitä ikinä teettekään. 💐💐

 • Marko Uskelin

  Provo-otsikolla on aina hyvä aloittaa. Paras kuitenkin on, ettei ala muita neuvomaan miten pitäisi olla ja elää omaa elämäänsä. Painotan edelleen, että se mikä sopii sulle, ei sovi välttämättä muille. Sopii moneen asiaan elämässä. Tsempit sulle ja toivottavasti löydät itsellesi sopivan tavan syöskennellä 🙂

 • Laura

  Biolääketieteilijänä sanoisin noihin tutkimuksiin, että kaikkeen tietoon kannattaa suhtautua pienellä varauksella. Tällä tarkoitan, että mitään absoluuttista totuutta kaikille sopivasta, täydellisestä ruokavaliosta tuskin on olemassa. Aina tulee tutkimuksia, jotka kumoavat edelliset tutkimukset, ja tuloksiin vaikuttavat niin monenlaiset asiat, että yleispäteviä päätelmiä on varsin vaikea tehdä. Kaikenlainen fanaattisuus on minusta pelottavaa, liittyi se mihin elämänalueeseen tahansa.

  Itse kuulun niihin onnekkaisiin, jotka ovat luonnostaan hoikkia ilman sen kummempaa ruokavaliota tai liikunnallista rääkkiä. Mitään ihmeellisiä salaisuuksia minulla ei ole, kunhan pyrin syömään kaikkea kohtuudella.

 • Tiku & Taku

  Kun seuraavan kerran käyt Hesassa, niin piipahda lounaalle Silvopleehen, Hakaniemi (auki 11-19) Siellä on valtava vegebuffa, mistä saa hyvää inspiraatiota herkullisiin kasvisaterioihin. Helppo ois olla vege jos sais aina valita sellaisista herkuista.

 • Jaska

  Oletteko tutkineet edes huviksi kuinka kestämättömällä pohjalla kalaruoan tuotanto on?? Jatkuvaa ylikalastusta, “ihmisruoaksi kelpaamattoman” kalan kalastamista kalanrehuksi eli ylikalastetaan kalalajeja jotka ei kelpaa ihmisruoaksi suoraan vaan ne pitää jalostaa rehuksi joka sitten syötetään kalan kasvattamoissa ihmisruoaksi tuleville lajeille. Se siittä kalaruoan eettisyydestä. Tutkikaa ensin.

 • 21vmies

  Sen tietämyksen perusteella mitä olen itse asiaan perehtynyt, en suosittelisi täysin lihatonta ruokavaliota, mutta vähälihainen, kasvispainoitteinen ruokavalio on todennäköisesti terveyden kannalta paras. Ympäristön kannalta kasvisruoka on tietysti paras vaihtoehto ja sen ymmärtää ihan lukiotasoisen biologian tietämyksen perusteella(energiaa häviää lämpönä ravintoketjussa ylöspäin siirryttäessä>lihan tuottaminen kuluttaa enemmän ympäristöä). Itse olen sekasyöjä, mutta pyrin painottamaan kasviksia ruokavaliossani.

 • Kata

  Hienoa, kaikkea hyvää kasvispuolen ruokavalioon!

 • Katri

  Mulla on aika sama tilanne, neljäkymmentä rikki ja jatkuvasti väsynyt ja vetämätön olo, sellainen puolivaloilla etenemisen fiilis. Vatsakin alkanut oireilla, ja sukurasitettakin on siltä suunnalta. Olen jo pitempään ajatellut tehdä muutosta elintapoihin, mutta siirryin sanoista tekoihin kun katselin reilu viikko sitten useamman aihetta käsittelevän dokumentin (niitä samoja joita sinäkin, eli Forks over knives, Food choices, Fat sick and nearly dead 1 & 2 jne), ja päätin kokeilla lihatonta elämää. En siis edelleenkään aio suhtautua lihaan kuin ruttoon, eli en tutki, onko karkeissa liivatetta ja saatan fondia lorauttaa mausteeksi jos siltä tuntuu, mutta varsinaista lihaa en laita lautaselleni. Samoin maitotuotteet ja muna kuuluvat ruokavaliooni edelleen. Viikko siis takana, ja olo on vähän parempi, toki siihen taitaa mennä vähän pidempään ennen kuin mitään suurempia johtopäätöksiä voi alkaa vetämään. Alkutilannekartoitusta en tehnyt, ehkä sen voisi vielä käydä lääkäristä pyytämässä. Seuraan mielenkiinnolla miten projektisi sujuu, ja miten oma olo tästä toivottavasti muuttuu paremmaksi. Tsemppiä terveempään elämään!

 • Tuula Haikonen

  Hienoa Sampo! Itseensä satsaaminen on paras lahja minkä voit itsellesi antaa! Meillä on vain tämä yksi kroppa tässä elämässä.
  Tsemppiä!
  Itse vältän punaista lihaa, koska se mätänee mun mahassa. Liikunnan suhteen olen luotanut itseni JM-syke tiimin huostaan.
  Mitä enemmän tulee ikää (aprillipäivänä juhlin pyöreitä ) sitä enemmän alan miettimään myös alkoholin kokonaan pois jättämistä. Tupakasta on kuudes vuosi menossa.
  Katsotaan mitä uusi vuosikymmen tuo tullessaan.
  Voihan hyvin 💪

 • Marjukka lukkaroinen

  Moi minä taas olen noudattanut jutan laihdu ilman liikuntaa ja siinä saa syödä kaikkea muuta ei sokeri pitoisia tuotteita. Olen katsonut että välipaloissa on alle 5g sokeria 100 grammassa. No se on auttanut painon pudotukseen ja on paljon virkeämpi olo, kun ei syö liikaa kerralla vaan viisi kertaa päivässä. Ainut on että kaikki punnitaan, ennen kun oppii syömään oikean määrän ruokaa. Kannattaa kokeilla niin yllätyt myös tästä ruokavaliosta.

 • Paavo

  Oma vinkki: Tomi Kokko, Antti Heikkilä, laadukas omega (esim. Zinzino)

 • Amanda

  Ihminen on kautta aikojaan syönnyt lihaa koska lihassa olevat vitamiinit ja mineraalit pyörittävät meidän kehoa. Ymmärrän ihmisiä paremman elämän hauissa mutta lihaa, kalaa, kanaa ja kasviksia pitäisi syödä tasapuolisesti jotta jaksaa elää vanhaksi 😊

 • anssi

  Minusta tuntuu, että kohtuus kaikessa yhdistettynä alkoholittomaan elämään on avain onneen. 🙂

 • Ferdinand

  Minusta selkeä ajatus on siinä, et laitappa lihaa blenderiin, lihan syöjä olisi innoissaan, esim. Koira. Kun taas laittaisit kasviksia se olisi ihmiselle okei. Ihminen on siis kasvissyöjä. Minusta ihminen ei tarvitse lihaa mihinkään. Enemmän haittaa siitä on kuin hyötyä.

 • Aleksi

  Mä oon ollut 6 vuotta kasvissyöjä (oon nyt 20). Suurimman osan ajasta kala pysynyt vierellä, viimeisen vuoden aikana sekin jäänyt omilleen muuton myötä, koska on niin kallista ja syön vain, jos tarjolla eikä kasvisvaihtoehtoa löydy. Hyvin oon pärjännyt ja veriarvot ok. Välillä herahtaa vesi kielelle, jos joku vaikka mökillä grillaa kunnon lihaa, mutta se halu katoaa heti, kun tuoksu katoaa. Tosi monista kasvisruuista saa tosi hyviä lihanomaisia ruokia, soija, seitan, tofu, härkis, nyhtis yms., joista myös saa riittävästi protskua. Mä vedän varmuudelta multivitamiinitabletteja lisäks, mutta ne tekis ihmisille muutenkin ihan hyvää! Mutta ei tästä kasvissyönnistä oo mitään valittamista ja oon välillä kauhulla seurannut sun lihan kulutusta, joten oon onnellinen tästä! Tsemppiä 🙂 Kasvissyönti vaatii luovuutta ruuanlaitossa, mutta siinä kehittyy! (Mun suurin haaveilun kohde on ollut vuosikausia äitin tekemät juustotäytteiset jauhelihatikut. Tajusin vasta tällä viikolla, että mä voin tehdä myös itse soijalla vastaavia ja nyt oon kokeillut jo paria eri reseptiä epäonnistunein seurauksin, mutta huomenna jatkuu!)

 • Eija Hänninen

  Tsemppiä kokeilussa. Itse kokeilin tänä vuonna kotimaisilla villiyrtti elämistä 6 viikon ajan. Kerran viikossa söin perheen kanssa kalaa tai lihaa. Paino ei pudonnut. Vointi hyvä. Liha alkoi tökkimään. Huolehdin että sain kaikki tarvinnut ravintoaineet ja riittävästi proteiinia. Sairastuin reilun viikon päästä palatessani vanhaan ruokakulttuuriin. Taidan siis muokata sitä pysyväst

 • :)

  Minusta ei saisi kasvissyöjää ei sitten millään. Enkä pystyisi kyllä olemaan mikään semivegekään ja syömään sitten kanaa ja kalaa (koska kana ei ole kasvi). Mutta se mikä ei sovi toisille voi sopia toisille. Itsellä putosi paino reilusti kun otin käyttöön säännöllisen ruokarytmin ja panostin hyviin proteiineihin (myös lihaan) ja kasviksiin jättäen hiilarit vähemmälle ja niistäkin valitsin sitten hitaimmat vaihtoehdot, täysjyvää yms. Tää sopii mulle, vaikka onhan tämä yhtä taistelua koska karkit, mättöruoka yms on vaan NIIN hyviä – toisaalta niitäkin saa syödä, vaikka päivittäin, kunhan homma on balanssissa.

  Toisaalta tätä mun “ruokavaliota” on helppo toteuttaa, siinä missä muu perhe vetää pottuja ja jauhelihakastiketta, syön minä sitten kasviksia ja vain vähän sitä kastiketta (tai jopa vain paistettua jauhelihaa). Useampaan ruokahifistelijään ei tämän kokin hermo edes taipuisi, tässäkin on jo työ ja tuska miettiä että kuinka ruuasta saa sekä itselle että muille mieluista. Toteutan tätä myös niin että syön lounaalla jättikasan kasviksia, jolloin illalla voi mättää rennommin perusruokaa.

  Yksi helppo tapa saada parisuhde karille on hurahtaa johonkin ääridieettiin ja toteuttaa sitä hampaat irvessä.

 • Juha.I

  Tulee opiskelijana syötyä vähän sitä sun tätä. Toki kuuntelen kehoa ja katson mitä se vastaa et meneekö pakka sekasi. Mut oma lähtökohta on se että en oo mitään vastaa mitä kukanenkin tekee ja syö.

 • Aini Rapo

  Hyvä Sampo. Jatka vain samaan tahtiin. Kasvisvoittoisesta ruuasta olen saanut vihdoin apua lukuisiin sairauksiini. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat nielaiseet ruoka-aineympyrän ja muuta ne eivät näe eivätkä kuule. Labrat ok. Varaavat jo valmiiksi ajan seinän takana olevalle debressiohoitajalle. On se ihme. Nyt eletään 2018 ja ei ne ymmärrä vielä tänäkään päivänä, että pää on hartioissa kiinni. Ja kaikki elintarvikkeet on sulffonoitu jollain. Pahin on sokeri ja sen yhdisteet. Ps. Tiesitkö, että lihan ravintoaineet imeytyvät vain kalaöljyjen avulla kehossa. Sen takia esim. hotellien aamupalalla, lounas, päivällinen; on aina tarjolla kalaa muodossa jos toisessa(eli jos olet allerginen kalalle niin sinun ei kannata syödä myöskään lihaa), koska se jämähtää elimistöösi. Kyllä tämän harvinaisen pitkän ja oikein kunnon talven aikana tuli tosi tarve saada rasvaa. Possua silavan kanssa pannuun ja hyvin tarkenin. Yes, ja grillikausi kohta alkaa. Ei ole puutetta tarvikkeista. Sinne menee kaikki kasvikset 70% sulassa sovussa, kalaa 20% ja myös lihaa 10%. Jälkiruuaksi liekitettyjä hedelmiä.

 • natunennn

  30vuotiaana toteutin käänteisesti sampon testin. Aloitin mailman ja terveyteni tuhoamisen vähähiilarisella. Lähtötilanne ylipainoa hieman, rasvaa 20%.

  2vuoden saldo. Painoa tippui 3kg, rasva% pieneni 12%. Ollen 8% pihtimittauksessa. Veriarvot paranivat ja yleinen jaksaminen muuttui paremmaksi.

  Jossain vaiheessa annoin ylipuhua itseni vegeksi.. (Helppohan se on vähähiilarisesta tiputtaa lihat vaan pois. ). 6 kk kokeilu, erinäisiä liaäravinteita joutui alkaa syömään, iho ja kynnet huononivat. Energisyys, salitulokset ja veriarvot huononivat. Rasva% nousi 8-13 ja kehon jäntevyys huononi..
  Olo yleisesti oli varmasti samaa luokkaa ellei jopa parempi kuin muutamaa vuotta aiemmin sekasyöjänä.

  Henkilökohtaisesti en usko että vegenä on mahdollista päästä ravinnollisesti samaan kuin lihaa/ kanaa/kalaa sisältävällä ruokavaliolla.

  Sen tiedän 100% varmasti että hankalampaa elämästä ainakin tulee.. Vegeily kovaa treenaavalle vaatii todella tarkkaa syömisen rytmitystä. Energiatason heilahdukset ovat todella kovia.

 • Pekka

  Jätin eläimistä tulevat ainekset pois viime kesänä. Olen nyt siis kasvis/kala syöjä vain. Heinäkuusta tähän päivään painoni on tippunut 20kg.Olo on kevyt ja jaksaa paremmin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*