Lapinmiehen deodorantti

Yleiset pään aukomiset
11.06.2019
Kaupallinen yhteistyö: Jounin Kauppa

Mulla on jääny lapsuuden kesistä parhaiten mieleen kalastus- ja mettäreissut isäni ja pappani kanssa. Heti kun jäät olivat lähteneet vesistöistä ja metsät kuivuneet, meillä oli tapana lähteä kalaan tai muuten vain luontoon retkeilemään. Alkukesästä retkeily oli todella mieluisaa, kun sääsket ja mäkärät eivät olleet vielä kuoriutuneet ja luonnosta pystyi nauttimaan ilman sitä tuttua ötököiden ininää.

Muistan että meilläpäin isännät eivät juurikaan dödöjä tai hajusteita käyttäneet. Ainoa hajuste mikä heillä oli toukokuun lopuilta sinne syksyn loppuun asti oli Ohvin tuoksu tai pikiöljyn käry. Minun mummoni ei kauheasti tykännyt papan läträämästä pikiöljystä kun se haju ei irronnut vaatteistakaan millään ilveellä. Muistelen, kun mummo haki sitten kaupasta Offia ja käski papan käyttämään niitä tuotteita. No pappahan ei ihan ohjeen mukaan sitä ohvia sivellyt päälle vaan roiski edelleenkin paidoille, vaatteille ja niskaan sitä kampetta että ötökät kyllä pysyivät todella kaukana hänestä.

Hauskoja muistoja ja oikein positiivisia! Nuin miekin olen sitten oppinut käyttämään ohvia ja se on kuulunut oman hygienian hoitoon alusta pitäen. Dödö ja ohvi purkki vierekkäin. Toista keväisin ja toista kesäisin. Kummassakin yhtä miellyttävä tuoksu. Johtuneekohan mukavista mielleyhtymistä, mutta koskaan minua ei ole ötökkämyrkyn haju haitannut. Erityisenä plussana mainittakoon, että ohvi pitää sääsket ja mäkärät loitolla, jolloin voit ulkotöissä tai retkellä keskittyä olennaiseen eikä tarvitse huitoa koko ajan.

Olen huomannut, että näissäkin tuotteissa kehitys on kehittynyt! On tullut ulkosavua, lapsille omaa tuoksua, eri voimakkuusilla varustettua ohvia, pehmeää ja voimakasta. Kaikkia näitä yhdistää se, että ne pitää itikat loitolla. Oli se käyttötarkoitus mikä tahansa.

Nyt kun minun lapseni on siinä iässä, että voidaan yhdessä liikkua luonnossa, niin haluan hällekkin hyväntuoksuisia muistoja metsäreissuilta ilman ötököiden kiusaavaa lähestymistä. Nyt kun viimeksi oltiin metsässä, niin laitoin hänelle lapsille tarkoitettua ohvia, ja se kyllä piti hyvän turvavälin kutsumattomiin ötököihin. Itelleni mie valitsin active-mallin, joka ei jätä semmoista rasvaista pintaa ihoon ja on todella miellyttävä käyttönen. Siinä sitä oli sitten miellyttävä tehdä tulet ja laittaa varuilta vielä savukiekura viereen palamaan, niin sai kyllä viettää laatuaikaa rauhassa keskenään ilman että ötökät pistelevät ihoon paiseita.

Kyllä se vain niin on, että Lapin ja Suomen kesään kuuluu ulkoilun lisäksi ohvin tuoksu ja luonnossa liikkuminen!

Kuinka saadaan mieli rauhoittumaan ja uniongelmat hallintaan

Elämäntapamuutos
27.05.2019
Kaupallinen yhteistyö: Jounin Kauppa

Ne, jotka ovat minun elämää seuranneet sosiaalisen median kautta, tietävät minun kärsineen vakavista uni- ja keskittymishäiriöistä.

Nämä häiriöt ovat saattaneet minut useasti ongelmiin, joista vakavimmat ovat viinan ja lääkkeiden yhteiskäyttö. Olen myös ollut riippuvainen unilääkkeistä ja rauhoittavista pillereistä.
Miksi ihminen turvautuu nappeihin? Syy on ainakin minun kohdallani yksinkertainen.

Päänsisäinen melu ja rauhattomuus tekee minulle sen, etten kuule sen sekamelskan takaa yhtään mitään. Mieli ottaa vallan ja luo minulle todella kaoottisen maailman. Tämä mölinä korostuu etenkin nukkumaan mentäessä.

Kun laitan pään tyynyyn ja alan kuuntelemaan mieleni luomaa höpinää niin se on kauhean raskasta. Monta kanavaa päällekkäin auki.

Kuuluu musiikkia, huolenaiheita, stressiä parisuhteesta, lapsista, työstä ja milloin mistäkin. Kaikkea yhdistää se että pölinät ovat pääsääntöisesti hyvinkin ahdistavia ja negatiivisia. Koita siinä sitten nukkua ja rauhoittua!

Viime kesällä, kun minut raahattiin ambulanssilla sairaalaan toipumaan unilääkkeiden ja viinan yhteiskäytöstä, päätin että minun on pakko löytää apua tähän mieltäni vaivaavaan ongelmaan.

Tiesin että ydinongelma ei ole lääkkeet ja viina, vaan se, mikä saa niihin turvautumaan. Edellä mainituilla myrkyillähän saa ajatukset kyllä katkeamaan mutta tervettä se ei ole. Moni on tuohon yhdistelmään henkensä menettänyt.

Minun elämänmuutos lähti tuosta ajatuksesta käyntiin. Aloitin itsetutkiskelun, vaihdoin ruokavaliota, sain Ad/Hd lääkityksen, aloin sporttaamaan ja tekemään kaikkea mikä saisi minut voimaan paremmin.

Kuntoni ja vointini lähti parantumaan huomattavasti. Unikin rupesi kulkemaan paremmin mutta se ei sisäistä mölinääni ole katkaissut. Mulla rupesi hiukan jo pelottaa, että eikö tähän mieleen löydy mitään lääkettä, mikä saisi ajatukseni aloilleen.

Kaverini, joka on tutkinut ja harjoitellut kaikennäköistä hengityshommia ja kylmäaltistuksia ehdotti, että testaisin hänen metodejaan. En innostunut asiasta mutta kun hän on tätä aina silloin tällöin minulle tarjonnut avuksi jo yhdeksän vuoden ajan, ajattelin että sama kai se sitten on sitten koittaa.

Olin äärimmäisen skeptinen näitä metodeja kohtaan, koska ”kaikkihan sitä hengitystä harjoittaa”. Jo ensimmäisen harjoituskerran jälkeen koin vahvoja tuntemuksia kehossa ja päässä. Mieli antoi periksi ja löysäsi. Tämä antoi minulle motivaatiota jatkaa. Homma kehittyi niin että me ilmoittauduttiin yhden hengitysgurun seminaariin, joka järjestettiin Islannissa.

Itse hengitystekniikkaan ei tullut mitään uutta mitä siellä esitettiin mutta kylmäharjoitus tuli minulle täysin uutena asiana. Siellä nimittäin pistettiin jengi jäihin istumaan kahdeksi minuutiksi. Se tuntui ihan hullulta!

Huomasin siellä jäissä, että ei tässä kyllä paljoa viitsi velkaongelmia miettiä. Keho oli samaa mieltä.

En tiedä mitä kropassa tapahtui mutta seuraavana yönä nukuin kuin tukki ja olin levollinen. Tästä innostuneena olen nyt tehnyt kylmä-hengitysharjoituksia päivittäin ja unenlaatuni on tuplaantunut viikossa.  Unen määräkin on kasvanut huomattavasti!

 

Tämä voi kuulostaa hiukan hullulta, mutta näin se vain on. Tämän lisäksi kuuntelen hetken mitä ajatuksia mieleeni tulee, hyväksyn ne sellaisenaan kuin ne ovat ja päästän niistä irti. Hämmästykseni huomasin, että ajatusten ahdistunut voima rupesi menettämään tehoa ja ne eivät enää palanneet mieleeni.

Vaikka tämä minun kokema asia ei ole mikään tieteellinen fakta niin se on totta että nyt ensimäistä kertaa vuosikymmeniin minusta tuntuu että olen oikeilla jäljillä rauhattomuuden hoitamisessa. Katsotaan mihin tämä tie vie!

Jos kiinnostaa seurata elämäntapamuutos prosessia mene -> www.instagram.com/kaulasam

Sampo

Jääkuva:Wim Hof Method Crew